eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
Dolgozó a Thyssenkrupp német autóipari alkatrész- és alapanyag-beszállító cég jászfényszarui gyárában az avatás napján, 2018. március 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Botladozik a magyar ipar

Januárban a termelés volumene a nyers adat szerint 6,7 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva – mivel idén kettővel kevesebb munkanap volt – 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 57 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – teszi hozzá első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal jelentése.

A munkanaphatás már a tavalyi év utolsó két hónapjában is segítette az ipart, de akkor még a pozitív tartományban mutatott nagyobb növekedést a nyers adat a kiigazítottnál. A novemberi és december 1,5 és 1,1 százalékos munkanappal tisztított növekedéssel szemben a nyers adat 3,4, illetve 5,8 százalékos emelkedést mutatott.

Az előző hónaphoz viszonyított szerény januári növekedés két hónap visszaesés után következett be:

tavaly novemberben 1, decemberben 2,4 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye.

A KSH közölte: az éves összevetésű januári csökkenéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása nőtt.

A járműgyártás teljesítménye tavaly augusztus óta minden hónapban túlszárnyalta az egy évvel korábbit, decemberben nőtt a legjobban, 13,8 százalékkal.

A márciustól júliusig tartó öthónap vergődés miatt azonban a tavalyi kibocsátás 11,2 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Az élelmiszeripar az október novemberi 4,5, illetve 1,1 százalékos csökkenés után éves összehasonlításban decemberben már ismét 3,6 százalékos növekedést mutatott és a tavalyi teljesítménye szolid 1,0 százalékkal felülmúlta az előző évit. A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása hat hónap növekedés után decemberben megtorpant és 5,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, de ezzel együtt is a múlt év egészét tekintve teljesítménye szerény 0,8 százalékkal felülmúlta a 2019-est.

Az ipari termelés januári részletes adatait jövő pénteken, március 12-én közli második becslése alapján a KSH.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×