eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
lakásfelújítás, házfelújítás

Otthonfelújítás: ennyi lehet a havi törlesztő a maximális hitel esetén

Az egyes ajánlatok hasonlóak, azonban találni közöttük különbségeket.

Már hét banknál igényelhető az állami támogatású otthonfelújítási hitel, ami azoknak segíthet elsősorban, akik nem rendelkeznek elegendő saját megtakarítással, így az otthonfelújítási támogatás „ajándék” millióit nem tudnák egyébként kihasználni. Az otthonfelújítási támogatás keretében az állam bizonyos munkálatok költségeinek felét, maximum 3 millió forintot utólag visszafizet a benyújtott számlák alapján – emlékeztet a Bankmonitor.hu.

Az új hitellel legfeljebb 6 millió forint igényelhető, amivel optimális esetben kihasználható a 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, míg a futamidő maximálisan 10 év lehet. A támogatott otthonfelújítási hitelekben közös, hogy

a kamat nem haladhatja meg a 3 százalékot, illetve a bankok nem számolhatnak fel a hitel felvételéhez kapcsolódó költségeket

(például folyósítási vagy hitelbírálati díjat), de például a szerződés közjegyzői okiratba foglalása, a tulajdoni lap kikérése és a jelzálogjog bejegyzése már kiadással járhat – hívják föl a figyelmet.

Mivel egyes bankok az előbbi díjak egy részét elengedik, illetve utólag megtérítik, változó, hogy mekkora saját erő szükséges a hitel felvételéhez. Ugyanakkor a hitelhez szükséges bankszámla költségeiben is vannak különbségek, ami valahol ingyenes, máshol havi 206–371 forint kiadást jelent az adósok számára. (Tíz éves futamidő esetén 24 700–44 500 forint.)

A Magyar Államkincstár által folyósított otthonfelújítási támogatás összege automatikusan csökkenti a fennálló tőketartozást, és bár ennek nincs költsége, amennyiben önerőből törlesztenénk elő a hitelünket, azért már díjat számolhatnak fel.

Az előtörlesztési díj a befizetett összeg 1–2 százaléka lehet, ami 3 millió forint esetében 30–60 ezer forint kiadást jelent.

Akkor lehet ez különösen érdekes, ha a hitel felvételét követően valaki mégsem kapja meg az otthonfelújítási támogatást, vagy megkapja, de annak összege nem éri el a felvett kölcsön összegének 25 százalékát. Ekkor ugyanis az addig igénybe vett kamattátogatást egy összegben vissza kell fizetni, valamint a kölcsön piacú kamatozású hitellé alakul át, ami miatt érdemes lehet idő előtt visszafizetni a tartozást.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×