eur:
388.49
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
A Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepe 2014. november 3-án. A telepen tartott sajtótájékoztatón a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója bejelentette, hogy nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani.
Nyitókép: Rosta Tibor

Rekordon a hazai gázkészlet

Lényegében megteltek a hazai gáztározók, minden korábbinál több gázt tároltak be.

Időraányosan a tavalyi rekordévnél is több földgáz van már a magyarországi gáztárolókban, amelyek így máris csaknem teljesen tele vannak - írja a Portfólió.

A tárolók készletszintje 6,2 milliárd köbméteren, több mint 96 százalékos töltöttségen állt szeptember 15-én a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tájékoztatása szerint. Egy évvel ezelőtt a tárolók 6,1 milliárd köbméter földgázt tartalmaztak, majd október 15-ére - az úgynevezett betárolási időszak végére - a készletszint elérte a 6,45 milliárd köbmétert.

Ez gyakorlatilag 100 százalékos töltöttségnek felel meg,

korábban soha nem volt ilyen magas a hazai tárolók töltöttsége.

A tavalyi rekord mennyiség betárolását elsősorban a tavalyi év végén lejáró ukrán-orosz tranzitszerződés körüli bizonytalanság indokolta.

Az előző tél enyhe időjárása miatt a 6,45 milliárd köbméteres betárolt mennyiségből a fűtési szezon végére - április közepére - még mindig 4,4 milliárd köbméter maradt, mely önmagában is nagyobb, mint az ország tipikus téli gázfelhasználása, és többszöröse a korábbi évek hasonló időszaki adatainak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×