eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: pexels

Sötét jóslat: nagy pofont kap a világ, amit jövőre sem fog kiheverni

Rontotta a világ nagyobb gazdaságainak idei teljesítményére vonatkozó áprilisi várakozásait a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF prognózisa szerint az olasz, a francia és a spanyol gazdaság is 12 százaléknál nagyobb mértékben zsugorodhat idén, Németországban pedig 7 százalékot meghaladó lehet a visszaesés.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint a jelentéssel kapcsolatban az első és legfontosabb, amit az IMF is kihangsúlyoz, hogy áprilisban globális szinten még „csak” 3 százalékos visszaesést prognosztizáltak idénre, ami már akkor is egy meredek csökkenésnek volt tekinthető – hiszen a fejlődő országok gazdaságának gyors ütemű növekedése rendszerint támaszul szokott szolgálni a világgazdaságnak –, júniusban pedig tovább rontott az előrejelzésén a Valutaalap, és már 4,9 százalékos visszaesést jósol az egész világra.

Zsoldos Ákos megjegyezte,

a visszaesés leginkább a fejlett országokat érintheti,

és példaként említette Franciaországot, ahol 12,5 százalékos csökkenést vár idén az IMF.

A Portfolio elemzője kifejtette: az tudható volt, hogy például Olaszország esetében mély lesz a visszaesés, miután az ország gazdasága a 2008-as válság óta gyakorlatilag megrekedt, így az olaszok esetében jósolt 12,8 százalékos csökkenés ugyan nagyon nagy, de összehasonlítva az említett francia számokkal, még „relatíve alacsonynak” is tekinthető. Mint ismertette, Németország esetében 7,8 százalékos visszaesést jelez a Valutaalap,

Magyarországon 12 százalék feletti csökkenést vár, az egész eurózónát tekintve pedig 10,2 százalékot,

de a világ legnagyobb gazdaságának tekinthető Egyesült Államokban is 8 százalékra várható a visszaesés. Kiemelte: a jelentés szerint ráadásul a világ ezt a következő évben nem is fogja tudni ledolgozni.

A Portfolio munkatársa ugyanakkor hozzátette:

a Nemzetközi Valutaalap prognózisa, és ezt a szervezet is kiemeli, nagyon bizonytalan,

ami legfőképp a járványhelyzettől, valamint az arra adott gazdaságpolitikai válaszoktól függhet. A jelentés szerint áprilisban mélyebb volt a koronavírus hatása a fejlett világban, mint az előzetesen várható volt, és a kilábalás is lassabbnak tűnik, igaz, a legutóbbi soft adatok szerint a június jobban alakulhat a vártnál, jegyezte meg az elemző. A fejlődő világban pedig április óta nagyon gyorsan elterjedt a vírus, nem is látszik egyelőre, hogyan fog lassulni.

Zsoldos Ákos végezetül hozzátette: miután a Valutaalap ezúttal csak a legnagyobb gazdaságokat vizsgálta mélyrehatóan, Magyarországra nem tért ki részletesen. Azonban megjegyzendő, hogy a Valutaalap ugyan a magyar szereplőknél pesszimistább, mégis pozitívnak tekinthető az országgal kapcsolatban, hiszen még mindig kisebb visszaesést vár, mint amekkorát a Világbank és más nemzetközi elemzőintézetek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×