eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2020. január 17-én. A főpolgármester elmondta, hogy évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében. Jobbról Havasi Gábor egészségpolitikai tanácsadó, a Fővárosi Közgyűlés tagja.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem tudni miből, de Budapest visszavenné az FCsM-et

A privatizációs szerződés kifutása után 2022-ben kivásárolná a külföldi kisebbségi társtulajdonost a Fővárosi Csatornázás Művekből. Idén viszont az osztalékvita ellenére is a régi képlet alapján számított összeget, 4 milliárdot fizetnének a francia cégnek.

Karácsony Gergelyen múlik, hogy kifizeti-e a főváros az évek óta vitatott osztalékszámítási képlet szerinti - mintegy 4 milliárd forintos - osztalékot a 2019-es év után a Fővárosi Csatornázási Művek francia kisebbségi tulajdonosának - derül ki a Népszava cikkéből. A veszélyhelyzet miatt ugyanis a főpolgármester dönthet a társaság pénzügyi beszámolójának elfogadásáról és a javasolt, ám sokak által vitatott összegű osztalék kifizetéséről. A helyzetet bonyolítja, hogy idén épp a koronavírus-járvány miatt kellett májusról szeptemberre halasztani az évek óta húzódó osztalékvita megoldását célzó tárgyalásokat.

A döntés nem lesz egyszerű, mivel a fővárosi önkormányzat controlling csoportja a vita miatt nem támogatja a pénzügyi beszámoló elfogadását, mert ebben az esetben a tavalyival megegyező összegű, 4,03 milliárdos osztalékot is ki kell fizetni a francia befektetőnek. Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint azonban egy bizonytalan kimenetelű esetleges per kockázata miatt az osztalék kifizetésére tett előterjesztést, azzal a kiegészítéssel, hogy a vita lezárása után elszámolnak egymással a felek.

Tavaly ráadásul a Veolia 4 milliárd forint kifizetésének fejében lemondott a 16 milliárd forintos osztalékköveteléséről és vállalta, hogy nem támaszt további igényeket a fővárossal szemben a rezsicsökkentés miatt. Karácsony Gergely főpolgármester a Népszavának később elismerte, hogy az osztalékot azért kellett kifizetni, mert különben elveszítették volna az esélyt a reprivatizációra

A szövevényes történet a társaság 25 évre szóló részleges privatizációjáig nyúlik vissza. A szerződés értelmében a főváros maradt ugyan a cég többségi tulajdonosa, azonban a speciális osztalékfizetési szabályok miatt a 25 százalékkal rendelkező szakmai befektetőknek – ez jelenleg a francia Veolia Central & Eastern Europe S. A. - jár a számított osztalékalap 75 százaléka, míg a törzsrészvényekkel rendelkező többségi tulajdonos fővárosnak 25 százalék jut. A cég egyébként jövedelmezően és stabilan gazdálkodik. 2019-ben az értékesítés nettó árbevétele ugyan 478 millióval csökkent, de a mérlegfőösszeg így is 140 milliárd forintra kerekedett, a cég 4,25 milliárdos nyereséggel zárta az évet.

A Népszava értesülése szerint

a főváros a kormányzati elvonások ellenére is fenntartja azt a 2011 óta létező tervét, hogy visszavásárolja a külföldi kézen lévő részvénypakettet,

bár azt nem tudni, hogy pontosan miből tudják majd kifizetni a vételárat. Annak idején 16 milliárdért értékesítették, és csupán az inflációval növelve is jelentősen többe kerülhet majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×