eur:
396.19
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Nem nyúlt Magyarország adósosztályzatához a Moody's

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa3" szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

Ezzel befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálati sorozatának első szakasza, amelynek mérlege

egy pozitívra javított osztályzati kilátás egy másik globális hitelminősítő, a Standard & Poor's részéről.

A Moody's az Európai Unió előírásainak megfelelően előre összeállította az európai államadós-besorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki.

Péntek éjjel Londonban a cég közölte mindazonáltal, hogy ezúttal nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én módosította a magyar osztályzatot a kitűzött időpontban: akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi "Ba1"-ről a továbbra is érvényes, stabil kilátású "Baa3"-ra javítva a szuverén magyar besorolást.

Magyarország azóta - a péntekivel együtt - nyolc előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody's menetrendjében. Ezek közül a cég hét alkalommal nem hajtott végre újabb felülvizsgálatot, egyszer - 2018. november 23-án - az azóta is érvényben tartott "Baa3" szinten megerősítette a magyar államadós-besorolást és az osztályzat stabil kilátását.

A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy tervezett felülvizsgálataikat mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat - egyenként két-két - időpontot jelölt ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, a kialakult gyakorlatnak megfelelően, más európai uniós szuverén adósok osztályzati felülvizsgálataihoz hasonlóan minden esetben pénteki napokra.

A Moody's a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 25-ére tűzte ki.

A másik két piacvezető globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings a magyar adósosztályzatok mindkét idei felülvizsgálatára ugyanazt a napot, február 14-ét és augusztus 14-ét jelölte ki.

A februári időpontban az S&P felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést.

A Fitch Ratings ugyanaznap változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén "BBB" fokozatú államadós-besorolását.

A Standard & Poor's a magyar osztályzati kilátás februári javításához fűzött elemzésében még azt jósolta, hogy ha a magyar gazdaságot nem éri külső sokk, a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalék körüli ütemben bővülhet.

Az új koronavírus okozta járvány azóta globálissá vált sokkja miatt azonban a nagy londoni elemzőházak folyamatosan és drasztikusan rontják globális és regionális növekedési előrejelzéseiket, és ez alól a közép-európai EU-térség sem kivétel.

A londoni elemzői közösségben ugyanakkor vannak olyan prognózisok, hogy a magyar gazdaság felülteljesítő lehet a régióban, és egész éves recesszió nélkül átvészelheti a koronavírus-járvány sokkját.

A Moody's a minap maga is felvázolt olyan előrejelzést, amely szerint nem biztos, hogy Magyarország recesszióban tölti az idei évet.

E héten összeállított, Londonban ismertetett helyzetértékelésében a cég közölte: kedvező forgatókönyv-változata 1,5 százalékos idei növekedéssel számol a magyar gazdaságban, alapeseti - vagy a legvalószínűbbnek tartott - előrejelzése stagnálást valószínűsít, a negatív forgatókönyv megvalósulása ugyanakkor 5 százalék körüli GDP-visszaesést jelentene 2020-ban.

A Moody's hangsúlyozta a tanulmányban, hogy mindhárom forgatókönyve jövőre 2-3 százalék közötti növekedési ütemet feltételez Magyarországon.

A Standard & Poor's a magyar adósosztályzatra februárban megadott pozitív kilátást mindenesetre azóta is érvényben tartja.

A Moody's Investors Service jelenlegi "Baa3" magyar államdós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg.

A Fitch és a Standard & Poor's tavaly egyaránt "BBB"-re javította a hosszú futamú magyar adósosztályzatot, így a Moody's a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×