eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Egy újabb ágazat felett gyűlnek a sötét fellegek

Az építőiparban is megmutatkozik a koronavírus-járvány hatása: az új projektek előkészítésnél és az anyagok beszerzésénél is fennakadások vannak – mondta az InfoRádiónak az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke. Koji László kiemelte, hogy az építőipari vállalkozások önerőből, munkavégzés és bevételek nélkül másfél-két hónap után nem fogják tudni fenntartani és finanszírozni dolgozóik foglalkoztatását.

Jelenleg az építőipari alapanyagok behozatala akadozik, elsősorban az olasz import, ami érinti a csempéket, burkolóanyagokat, ragasztókat és fugázókat, tehát a befejezőmunkákhoz szükséges anyagokat, ugyanakkor tervezési és egyeztetési problémák is mutatkoznak a szakmában – ismertette az InfoRádiónak Koji László. Az ÉVOSZ elnöke hozzátette, tapasztalataik alapján azt mondható, hogy lelassultak az új projektek előkészítései, és ennél még rosszabbra számítanak a jövőben a vállalkozások.

A szakember arra is kitért, hogy miután az építőipar egy élőmunka-igényes ágazat, így,

ha a munkába járás korlátozás alá kerülne, az igen komoly problémákat eredményezne.

Különösen Budapesten és az agglomerációs övezetben, mert ezeken a területeken az építőipari kapacitások kizárólag úgy biztosíthatóak, hogy vidékről „járnak föl” cégek és kollégák napi és heti ingázással. Az érintetteket nem lehet otthoni munkavégzéssel foglalkoztatni, nem beszélve arról, hogy az építőanyag-kereskedések többsége sincs online értékesítésre felkészülve.

„Brigádban dolgozunk, egymásra épülő folyamatok vannak,

ha a láncban pedig valaki kiesik, akkor a kivitelezés során a következő szakma sem tud dolgozni, vagyis az építőiparban komoly gondokat tud okozni a vírus továbbterjedése” – ismételte meg a szövetség elnöke.

Továbbá azt is hangsúlyozta, hogy az építésügyi ágazatban, mind a munkások, dolgozók, mind pedig a munkaadók dolgozni szeretnének, mégpedig minél tovább. És már jelenleg is okoz némi likviditási problémát, foglalkoztatási nehézséget az, hogy lassulnak bizonyos munkáknál a folyamatok. Az ÉVOSZ részéről összességében úgy látják, hogy

a vállalkozások önerőből, munkavégzés és bevétel nélkül, másfél-két hónapnál tovább nem tudják majd a foglalkoztatást változatlan mértékben fenntartani és finanszírozni.

Ezért nagy valószínűséggel kormányzati beavatkozásra lesz szükség minden szinten: a tervező, lebonyolító és kivitelező vállalkozások vonalán egyaránt – emlet ki Koji László.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×