eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gigabank érkezik Magyarországra

Magyarországi fióktelep létrehozásáról döntött Kína és a világ második legnagyobb, több mint 3400 milliárd dolláros eszközállománnyal rendelkező bankja, a China Construction Bank.

A társaság vezetősége áprilisban Matolcsy György magyar jegybankelnökkel tárgyalt - írta a Reuters híre alapján a Portfolio. A hírügynökségi beszámoló nem részletezi az állami tulajdonú bank döntésének célját és hátterét, ugyanakkor a gazdasági portál szerint a bank európai oldalán fellelhető bemutatkozás alapján sejthető, hogy a külkereskedelemben és külföldi beruházásokban aktív kínai vállalatok renminbi elszámolásait (klíringjét), vállalati hitelezését (szindikált hiteleket, klubhiteleket és bilaterális kölcsönöket is nyújtanak), illetve kereskedelemfinanszírozási tevékenységét könnyítenék meg a fióktelep létrehozásával.

A banknak szerepe lehet az Egy Övezet Egy Út együttműködés támogatásában. Amikor április végén a Magyar Nemzeti Bank vezetősége Kínában járt, a Magyarországon már jelenlévő Bank of China vezetősége mellett éppen a China Construcion Bank vezetőivel folytatott Matolcsy György vezetésével szakmai egyeztetéseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×