eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Körvonalazódik, hogyan lesz egy cég családbarát

A fiatalabb munkavállalók egyre inkább ragaszkodnak a rugalmas munkaidőhöz és a saját hatáskörökhöz. Ha ezek mentén dolgozhatnak, miközben a munkaadó is ellenőrizheti a folyamatokat, nőhet a hatékonyság.

Évek óta azon fáradozik a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány, hogy családbaráttá tegye Magyarország munkahelyeit. Mostanra 300 vállalattal áll szoros kapcsolatban a szervezet, ezektől sok visszajelzést is kap a törekvéssel kapcsolatban - tudta meg az InfoRádió az alapítvány munkacsoport-vezetőjétől, Ujvári Enikőtől.

"Szinte közhelynek számít, hogy kevés a munkaerő, ezért minden cég igyekszik megtalálni magának a legjobb embereket. A másik, amit európai viszonylatban látunk, hogy

a fiatalabb nemzedékek egyre önállóbb hatáskörben kívánják eldönteni azt, hogy mikor, hol és hogyan végzik el azt a munkát, amit rájuk szabnak"

- osztotta meg tapasztalatait a szakértő. Ez utóbbi természetesen felveti a kontroll kérdését a munkáltató részéről, vagyis

a munkaadó egyszerre néz szembe azzal a kihívással, hogy az alkalmazottaknak megadja az általuk oly vágyott közösséget, ugyanakkor megfelelő szabadságot is biztosítson a hatékony munkavégzéshez - mindezt megfelelő munkáltatói kontrollal.

Hogy a vállalati szféra megtalálja-e az arany középutat, arról Ujvári azt mondja, a digitális kontroll például épp a bizalom ellen hat a munkahelyen, így az alapítvány nem az IT-megoldások (például informatikai ellenőrzés), hanem a vezetői hozzáállás megváltoztatása irányába indulna el.

"Hogyan tudom én mint munkáltató úgy kiosztani a feladatot, hogy garanciát kapjak arra, hogy a munka időben és jól el lesz végezve,

és mindeközben hogyan tudok közösséget építeni a szigetként dolgozó emberekből" - foglalta össze a kihívással való helyes szembenézés receptjét Ujvári Enikő.

Az ilyen rendszerekben, emberközpontú filozófiával dolgozó családbarát munkahelyeken a visszajelzések szerint növekszik a hatékonyság és a tervezhetőség (a munkaerővel vagy a projektekkel), hiszen ezekben a vállalati kultúrákban nyíltabban tudják megbeszélni a problémákat vagy a feszítő kérdéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×