eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Vásárlók csomagokkal a belvárosi Váci utcában advent negyedik, utolsó vasárnapján, a kereskedelemben aranyvasárnap 2015. december 20-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Átalakulhat a karácsonyi bevásárlás rendje, most olvasóink is véleményt mondhatnak!

A vásárlók véleményére kíváncsi a kereskedelmi szakma: december 24-én a megszokott idő helyett 2 órával előrébb hozná a zárórát a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Ön mit gondol erről? Az InfoRádió közösségi oldalán most hozzászólhat a kérdéshez, így Ön is alakíthatja, hogyan karácsonyozzon Magyarország.

A KASZ, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, már megszámlálhatatlanul sok alkalommal bedobta az elmúlt években, hogy december 24-én zárjanak be korábban a boltok, hiszen az eladóknak is jár az ünnepi este, előtte a készülődés ideje. Ez most sem maradt el: az üzletek december 24-i, 14 órás nyitva tartásának módosítását javasolja a KASZ, déli 12 órára. És ezt megírták a kormánynak is, természetesen - olvasható a blokk.com cikkében.

A szakszervezetnek pusztán a boltos dolgozók érdekeit nézve igaza van, az is a dolga, hogy több bért, kisebb munkaterhelést és jobb munkaidőbeosztást követeljen, amikor csak lehet.

Lépett is már fel sikerrel nyitvatartás ügyben a szakszervezet, hiszen például sok-sok évvel ezelőtt semmiféle korlátozás nem volt a boltok nyitvatartásában, még munkaszüneti napokon sem. Ennek persze már rég vége, hiszen azt mindenki belátta, hogy az ünnep az legyen ünnep.

De hát az éremnek is legalább két oldala van. Nézzük a többit - írja a blog szerzője.

A naptárban van előre is

A KASZ arra hivatkozik, hogy

2018-ban december 24 hétfőre esik, így előtte hétvégén van idejük a családoknak bevásárolni, így ekkor már csak az megy boltba, aki elfelejtett valamit megvenni.

De leragadva annál az érvnél, hogy december 24 hétfőre esik, nem ártott volna a naptárban előre is lapozni. Például 2019-ben december 24 kedden lesz, 2020-ban pedig csütörtökön. És legközelebb 2029-ben esik december 24 hétfőre, tehát olyan sűrűn azért nem fordul elő, hogy december 24 előtt legyen egy teljes hétvége bevásárolni. Egyébként legutóbb 2012-ben esett december 24 hétfőre, de akkor emiatt nem változott a boltok nyitvatartása.

Van, aki ki sem nyit

A december 24 némileg elüt a többi ünnepnaptól, hiszen ünnepnap. A jog szerint nem munkaszüneti nap, bár előre le kell dolgozni, így a vásárlók többsége számára heti pihenőnapként viselkedik. Amikor a boltok úgy egyébként is nyitva lehetnek.

Voltak próbálkozások, hogy december 24 legyen munkaszüneti nap, de gyaníthatóan nem csak a munkaidőalap egynapos megkurtítása okozhatott fejtörést, hanem az is, hogy azért három napra bezárni a boltokat (hiszen 25-én és 26-án zárva vannak) elég húzós lenne sok háziasszony számára a bevásárlás terén. (Munkaszüneti napon, nagyon kevés kivételt nem számítva, zárva kell lenni.)

Persze a döntéshozók érzékelték, hogy kiszúrás a boltos eladókat engedni túl sokáig dolgozni december 24-én, ezért belépett a boltok nyitvatartásának a korlátozása, régebben 16 óráig, majd később újabb határt szabva 14 óráig. Így volt ez a vasárnapi boltzár bevezetéséig, akkor viszont ezt a korlátot lenyomták déli 12 órára. Feltehetően ezt sem kedvelhették túlzottan a háziasszonyok, hiszen a kormány rájuk hivatkozva törölte el az egész boltzárat.

A vasárnapi boltzár megszüntetésekor, 2016 áprilisában viszont a december 24-i nyitvatartás korlátozását is visszarendezték, így újólag 14 óra lett, amit a kereskedelmi törvény rögzít.

Ma is annyi. Talán nem véletlenül. De nem kötelező eddig nyitva tartani a boltot.

A vásárló szeret lustálkodni és mindent az utolsó pillanatra hagyni.

Jó, nem mindegyik. Olyannyira nem, hogy egyes boltok már ki sem nyitnak december 24-én, főleg iparcikk árusok (bútoráruház, barkácsáruház, vagy éppen kisebb üzletek). Más a nyitvatartás egy kisebb és egy nagyobb településen is. Ennek egyszerű oka van, megtapasztalva és felmérve a vásárlóik igényét, a boltosok feleslegesen nem tartanak üresjáratot. Persze az ott dolgozó eladók ennek nyilván örülnek. Nincs statisztika arról egyébként, hány ilyen bolt van - olvasható a cikkben.

És akad olyan boltos is, aki 13, vagy éppen 12 órakor bezár.

Az élelmiszerboltokba, bevásárlóközpontokba és azért jó néhány további más boltba viszont be-betéved a vásárló december 24-én és bizony akad olyan is, aki az utolsó pillanatban. Persze, erről sincs statisztika, bár maguk a boltosok ezt pontosan tudják,sőt, az online pénztárgép adatokból is ki lehetne olvasni a december 24-i vásárlási szokásokat - hívja fel a figyelmet a blokk.com.

Nem lehet elhallgatni ugyanakkor azt sem, hogy a hosszabb nyitvatartás reklám is, a verseny egyik eszköze. A boltosok a nyitvatartás tervezésekor ezzel is számolnak, de éppen emiatt a hasonló típusú boltok nehezen engedhetik meg maguknak, hogy a szomszédnál korábban zárjanak be. De hát a piac már csak ilyen.

És akkor most szólaljon meg a vásárló!

Ebben is ő a legfontosabb. És ha ő nem akar vásárolni december 24-én 12 és 14 óra között, akkor nem is fog. De hát lehet, hogy erre még várni kell egy kicsit. A vasárnapi boltzár idején egyébként az előzetes nyitvatartás-párti vélekedésekkel szemben a vásárlási idő korlátozása nem okozott kimutatható veszteséget a boltosok táborának, mivel átrendeződött a forgalom vasárnapról a többi napra. Igaz, hétköznap tovább tartottak nyitva a nagyáruházak. Mégis visszacsinálta a kormány - emlékeztet a blog szerzője.

Ha pedig változás lenne, törvényt kellene módosítani (ami pusztán technikai kérdés). A boltosok nyilván ehhez igazítanák dolgaikat, más választásuk amúgy sem lenne.

Két óra. Nem nagy idő? Vagy igen? Önmagában, éves viszonylatban szinte semmi, de pusztán december 24. napját nézve már lehet több is. Nos, kedves vásárló, mi legyen?

Az InfoRádió közösségi oldalán Ön is elmondhatja a véleményét, ha ide kattint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×