eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faluldi Imre

Párbeszéd a gazdaságról: eszközök nélkül marad Európa

Folytatódik az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsora. A szerdai adásban a konjunktúra végéről lesz szó. Európa nincs felkészülve egy újabb gazdasági visszaesésre, sok eszköze hiányzik még a 2008-as válság miatt - véli a műsor két vendége: Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke és Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

A Párbeszéd a gazdaságról magazin legújabb adásában a vendégek arról beszéltek, hogy a mostani gazdasági fellendülés végére mennyire készültek fel az országok és a pénzügyi intézmények. Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke szerint konjunktúrák után eddig mindig bekövetkezett egy erőteljes lassulás, és a mostani, tíz éve tartó fellendülés szinte példátlan, talán a leghosszabb az elmúlt 100-150 évben.

"Nagy különbség volt a válság kezelésében Európa és Amerika között. Amerika nagyon gyorsan felismerte, hogy drasztikus eszközökre van szükség, defibrillátort kell alkalmazni. Elképesztően gyorsan betolt nagyon nagy pénzeket a bankszektorba, de vastagon nyereséggel szállt ki, sokkal többet kapott vissza, mint amennyit betett" - mondta Szabó László, és hozzátette, Európa sokkal enyhébben és lassabban reagált. A Hold Alapkezelő elnöke úgy látja, a konjunktúraciklus végét is jobban kezeli Amerika, már másfél éve elkezdtek kamatot emelni. Európában is van infláció és gazdasági növekedés, ehhez képest mínusz kamat van, ami jelentős értékvesztést jelent a befektetőknek.

"A legnagyobb probléma, hogy nem nagyon van eszköze az Európai Központi Banknak egy olyan helyzetre, ha a konjunktúra elkezd süllyedni"

- figyelmeztetett a szakember.

Madár István is úgy véli, Európa kicsit le van maradva, legalábbis a monetáris politikák ciklusaiban. Ha például eléri a konjunktúra csúcsát az Egyesült Államok, könnyebben tud majd kamatot emelni és ezzel növekedést támogatni. Az elemző szerint ugyanakkor ez egy tünet.

"Egy csomó európai országban azért alacsony még mindig a kamat, mert a gazdasága még nem állt rendesen talpra, egyensúlyi problémák vannak, amelyek pénzügyi stabilitási veszéllyel fenyegetnek.

Az maga a jelenség, hogy nem tudott normalizálódni a monetáris politika, így nem is követheti lazítás, ha probléma van"

- mondta a Portfolio vezető elemzője, és felhívta a figyelmet, nem véletlen, hogy az Európai Központi Bank még mindig állampapírokat vásárol és alacsony a kamatszint, ez összefügg azzal, hogy milyen állapotban van az európai gazdaság.

A teljes beszélgetést meghallgathatják az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsorában, szerda este hét órától.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×