eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

További szigorítások lesznek a hazai fűtésrendszerben

Tovább szigorodtak a gázkazánok üzemeltetésére vonatkozó szabályok. Szeptember végétől az újonnan beszerelt berendezések nitrogénoxid-kibocsátását is jelentősen korlátozták. Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet vezetője az InfoRádió EnergiaVilág című magazinjában beszélt az okokról.

Magyarországon csak olyan fűtő- és melegvíz-előállító berendezéseket lehet üzembe helyezni, amelyek nem egyedül az energiahatékonysági követelményeknek felelnek meg, hanem – szem előtt tartva az üvegházhatást fokozó gázok csökkentésére vonatkozó európai célokat – a nitrogénoxid-kibocsátásuk is jóval alacsonyabb, mint a korábbi készülékeket – tájékoztatott Szalai Gabriella.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet vezetője hozzátette: a változtatást előíró uniós rendelet 2015 őszén lépett életre. Az új szabályok hatására a kazánokra és a bojlerekre energiacímke került, a fűtést korszerűsítőknek pedig új fogalmakat kellett megismerniük. Ilyen a „szezonális hatásfok”, mely a készülék valós működési értékét mutatja a teljes fűtési időszakban.

„Jellemzően az új energiacímke szerinti B osztályú vagy annál jobb besorolású készülékek fogják teljesíteni az új elvárásokat”

– jegyezte meg Szalai Gabriella.

2015-től csak olyan készülékek kerülhetnek forgalomba, amelyek sokkal jobb hatékonysággal használják fel az energiát. A nitrogén-oxid kibocsátásuk pedig maximum 56 mg/kWh lehet. Más uniós tagországokkal ellentétben Magyarországon nem a közlekedés károsanyag-kibocsátása okozza a legtöbb problémát, hanem a lakossági fűtésé – hívta fel a figyelmet az intézetvezető. A szállópor-kibocsátás 70 százaléka a lakossági fűtéshez kötődik – tette hozzá Szalai Gabriella a Földművelésügyi Minisztérium adataira hivatkozva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×