eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Frontex bolgár munkatársa (b) és egy magyar rendőr illegális bevándorlókat informál Röszke határában 2015. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Eljött az idő, be kell fizetni a bevándorlási különadót

Hétfőig, szeptember 17-ig kell bevallani és megfizetni a bevándorlási különadót - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

A bevándorlási különadóról szóló első bevallást szeptember 17-ig kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetniük a bevándorlást segítő szervezeteknek – hívta fel a figyelmet a kötelezettség teljesítésére a Pénzügyminisztérium.

A közlemény kiemeli, hogy

az adót az augusztus 25-től 31-ig terjedő időszakban benyújtott bevándorlást segítő tevékenység támogatása után kell megfizetni,

és megemlíti azt is, hogy a kötelezettségek betartását a bevándorlási különadónál is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi, a kötelezettségek teljesülésének vizsgálata pedig – ahogy írják - a bevándorlási különadóról szóló bevallás első ízben történő benyújtása után merülhet fel.

Azt is hangsúlyozzák, hogy az adóhivatal

a szabályokat következetesen számon fogja kérni a szereplőkön, az adót minden érintettnek le kell rónia.

A minisztérium közlése szerint amennyiben a revizorok az ellenőrzés során azt állapítják meg, hogy a törvényben foglalt kötelezettségek nem teljesültek, akkor a megállapított adóhiány mellett adóbírság, illetve késedelmi pótlék is kiszabható az érintett adózó terhére.

Eljárási szabálysértés esetén, így például ha elmulasztja a nyilatkozatadást, mulasztási bírsággal is számolhat az adózó

– összegzi a közlemény, amely azt is kiemeli, hogy a bevándorlási különadó éppúgy Magyarország biztonságát és védelmét szolgálja, mint a határkerítés, a megerősített határvédelem, illetve a jogi határzár. Az új adófajta legfontosabb célja pedig nem az adóbevételek növelése, hanem a közterhek igazságos elosztása.

A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy a kötelezettség teljesítésében az adóhivatal honlapján elérhető magyar és angol nyelvű általános tájékoztató adhat segítséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×