eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

A hosszabb életkor valóban több, munkában töltött évet jelent?

A várható életkor nő, de a társadalom öregszik, a nyugdíjakat egyre kevesebb dolgozónak kéne megtermelnie, ezért általában a nyugdíjkorhatárt emelik. Mit vesznek figyelembe a munkaképes életkor kiszámításánál?

Vajon a várható életkorral a ténylegesen munkában töltött idő is emelkedik majd? Ezt fontos lenne tudniuk a döntéshozóknak – jegyzi meg a Privátbankár.

Az emberek várható életkora folyamatosan nő, ami problémákat okoz a nyugdíjrendszerben, a társadalom működésében. Sok országban emelik a nyugdíjkorhatárt. A kor azonban nem az egyetlen tényező, amely meghatározza, meddig dolgozhatunk – hivatkozik a portál a német Max-Planck Intézet honlapján közzétett írásra.

A kutatóintézet tudósai meghatározták a várható munkaképes életkort a foglalkozás, a nem, a képzettség és az emberek anyagi helyzete alapján. A nyugdíjkorhatár Németországban jelenleg elvileg 65 év és hét hónap, azonban átlagosan valójában 62 éves koruk előtt valamivel, a korhatárnál több mint három évvel hamarabb szoktak nyugdíjba vonulni. Mint írják, ez a rés az elmélet és a gyakorlat között a legtöbb ipari országban is fennáll. Ezen kívül sokan aktív időszakuk közben is kihagynak hosszabb-rövidebb időszakokat betegség, munkanélküliség, átképzés miatt.

Fontos lenne tudni, mennyi időt töltenek munkában az emberek valójában, hiszen ettől függenek például az adó- és járulékbevételek, és a jövőbeli nyugdíjak. Az is lényeges, milyen irányba változik az aktív korszak. Az intézet egyik következtetése, hogy

minél jobban képzett valaki, annál hosszabb munkában töltött időszakra számíthat még 50 éves korában.

A képzettebbek ritkábban lesznek munkanélküliek, ezért inkább az egészségük befolyásolja a munkában töltött évek számát. Viszont gyakrabban maradnak ki a munkából képzés, továbbképzés miatt.

A nőknél sok függ attól, hogy szokás-e egyáltalán az adott országban nőként elhelyezkedni, valamint hogy az adott társadalomban mennyire támogatják a család és a munka közötti egyensúlyt. Sok függ az ország gazdasági helyzetétől is, recesszió esetén sok 50 feletti dolgozótól megválnak. Ha viszont gazdasági fellendülés van, az idősebbek sokkal jobban találnak maguknak munkát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×