eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Fejlemények az almacsatában

Szerdán is demonstráltak több üzem előtt a szabolcsi almatermesztők. A MAGOSZ este azt közölte: két újabb feldolgozóval állapodtak meg a gazdák az ipari alma felvásárlási áráról.

Elkezdődött az ipari alma beszállítása a vajai Döhler Vaja Kft. feldolgozóüzemébe, miután az almatermesztők megállapodtak a társasággal a léalma kilónkénti 20 forintos felvásárlási áráról.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke napközben még azt közölte az InfoRádióval, hogy szerdán is több üzem előtt folytatódtak a demonstrációk. Ezek eredményesek lehettek, ugyanis estére kiderült, az Austria Juice Kft. és a Rauch Hungária Kft. egyaránt kilogrammonként nettó 20 forintért veszi át a gyümölcsöt a termelőktől.

Az érdekképviseleti szervezet közleményében kitért arra, hogy a mátészalkai székhelyű, magyar magántulajdonban lévő Eszat Első Szatmári Almafeldolgozó Kft. továbbra sem hajlandó a tisztességes árat megfizetni a gazdáknak az ipari almáért.

Amennyiben csütörtök reggelig a cég nem változtat az álláspontján, a gazdák folytatják az üzem előtti demonstrációjukat.

A MAGOSZ elnöke szerint az agrártárcának egyértelműsíteni kellene, hogy Magyarországon a tisztességes kereskedelemnek és együttműködéseknek vannak feltételi.

Jakab István elmondta, hogy az senkinek sem érdeke, hogy az alma elrohadjon a fán, nemzetgazdasági szempontból se mindegy, de a multik elvárják, hogy a gazdák ajándékba szállítsák be nekik a termést, ami elfogadhatatlan.

A MAGOSZ elnöke szerint korábban a multicégek és a gazdák között egy korrektnek mondható kapcsolat alakult ki, de a jó kapcsolat megszületése előtt is volt egy demonstráció 10 éve, amikor egy forinttal magasabb ár volt, mint most. De azóta négy-ötszörösére emelkedtek a termelési költségek - tette hozzá.

"Most egy új időszámítás kezdődött, a mostani profitéhséget minősíteni sem lehet.

Amikor egy cég gazdasági nyomás gyakoroló képességével visszaélve tönkre akarja tenni a termelőt, ott már konkrét beavatkozásra van szükség"

- hangsúlyozta Jakab István.

A számok mögött súlyos szerkezeti gondokra hívta fel a figyelmet Raskó György agrárközgazdász.

Termelői szervezetek

Termelői szervezetek közreműködésével van realitása annak, hogy az almatermesztők feldolgozó üzemet hozzanak létre - mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alenöke. Apáti Ferenc hozzátette: egyre sürgetőbb, hogy megállapodjanak a léalma felvásárlási áráról a feldolgozók és a termelők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×