eur:
394.04
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Nem állt meg a drágulás, nagyok a különbségek az ingatlanpiacon

A hazai ingatlanpiac első féléves összesített adatai szerint folytatódott az élénkülés a lakáspiacon. Az ingatlanok négyzetméterára és az adásvételek száma is emelkedett a Duna House adatai szerint. A fővárosban még mindig a panellakások ára növekedett a legnagyobb mértékben, az átlagos négyzetméterár már elérte a 400 ezer forintot. Az idei első félévre több mint 77 ezer tranzakciót becsülnek a szakemberek, ami a tavalyinál erősebb éves forgalmat jelez előre.

Ingatlanpiaci szakemberek és a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésében is erre az évre 10-12%-os áremelkedéssel számoltak az elemzők, amely az első féléves adatok alapján várhatóan teljesülni fog. A budapesti téglalakások esetében az 5%-os áremelkedésnek köszönhetően jelenleg 541 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

A legdrágább lakásokat továbbra is az V. kerületben találhatjuk, itt 914 ezer forint volt átlagosan egy négyzetméter 2018 első felében.

„A fővárosi panellakások négyzetméterára elérte a 400 ezer forintos határt, de a legkedveltebb környékek, mint a XI. és a XIII. kerület bizonyos részei, már az 500 ezer forintos átlagot közelítik, amely már nem sokkal marad el a kevésbé felkapott kerületekben épülő új projektek lakásáraitól.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

„A panelek a téglalakásoknál nagyobb ütemben drágultak, egyes kerületekben kétszámjegyű emelkedést is tapasztaltunk.”

Áremelkedés területi különbségekkel

Vidéken a megyei összesítések alapján szintén emelkedtek az árak, azonban itt erősebb területi különbségek találhatóak. „Az eddig kedvezőbb áron elérhető megyékben növekedett jelentősebb mértékben az átlagár. Zala és Heves megyében a panel- és téglalakások árában egyaránt erőteljes emelkedést tapasztaltunk” – folytatta az elemzési vezető.

A megyei rangsorban nem történt változás, még mindig Veszprém megye a főváros után a legdrágább terület.

A vidéki panellakások tekintetében 200 és 300 ezer forint közötti négyzetméter árral számolhatnak az eladók és a vevők az idei évben.

A következő félévben az újépítésű projektek folyamatos átadása tarthatja lendületben az ingatlanpiacot. A Duna House így továbbra is a tavalyinál több, mintegy 160-180 ezer ingatlanpiaci tranzakciót vár az idei évben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×