eur:
393.13
usd:
367.36
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Fotómontázs a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Háromszorosára nőhet a késedelmi pótlék

Ha jövőre bevezetik az intézkedést, az nem csak a cégeket, hanem a magánszemélyeket is érinti majd.

A késedelmi pótlék mértéke jelenleg a jegybanki alapkamat kétszerese, ez a szabály már hosszú ideje érvényes. A jegybanki alapkamat jelenleg 0,9 százalék, ennek a kétszerese, vagyis az 1,8 százalék is viszonylag alacsony mérték, ezen szeretne változtatni a jogalkotó – mondta az InfoRádiónak Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

A tapasztalatok szerint nincs kellő visszatartó ereje az 1,8 százalékos késedelmi pótléknak,

nem véletlenül mondják azt, hogy az állam a legolcsóbb hitelező. Ezért merül fel időről időre a pótlék mértékének emelése – tette hozzá a szakember. Mint mondta, már a tavaly év végi adócsomagban is benne volt a lehetőség, de végül mégsem lépte meg a kormány, a javaslat az utolsó pillanatban kikerült a csomagból.

Úgy tűnik azonban, hogy most újra nekifut ennek a jogalkotó, a parlament előtt lévő javaslat szerint

2019. január 1-től a mindenkori alapkamat 5 százalékponttal növelt értéke, azaz 5,9 százalék lenne a késedelmi pótlék mértéke.

Ha közben növekszik a jegybanki alapkamat, akkor a pótlék is magasabb lesz.

A gazdálkodók esetében 17-18 százalékra tehető a késedelembe esők aránya, de a pótlékemelés nemcsak a cégeket érinteni majd, hanem a magánszemélyeket is, ha nem fizetik meg esedékességig az adótartozást, vagy például egy lakásvásárlás után az illetéket – mondta Nagy Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 07:13
×
×
×
×