eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Eva Vision

A magyar találmány már beszélget is

A vakvezető kutyához mérhető annak a látássérültek számára megalkotott okos szemüvegnek a jelentősége, mellyel a magyar fejlesztő az idei Év Innovátora Díjat is elhódította Brüsszelben - derült ki az InfoRádió Okosvilág című műsorából.

Imre Krisztián május végén vette át a 2018-as Év Innovátora nemzetközi elismerést a látássérültek mobilitását segítő szemüveg megalkotásáért, amelyben személyes inspiráció is közrejátszott.

Ez az eszköz főként a látássérültek közlekedését, navigációját segíti

- magyarázza az innovátor.

Különböző szenzorokat, kamerákat használunk, amelyek elősegítik, hogy minél pontosabban lehessen helymeghatározást és orientációt végezni, amely azt figyeli, hogy a felhasználó milyen irányba áll, és merre halad. Az eszköz ezekről az adatokról szóbeli visszajelzéseket kap - mondta Imre Krisztián.

Imre Krisztián szerint

társas lénye miatt nem helyettesíti a berendezés egy az egyben a vakvezető kutyát, de jelentősége a segítőtárséval vetekszik.

"Magyarországon 10-12-szer annyi kutyát kellene kiképezni, mint amennyit a kutyakiképző központok képesek" - hangsúlyozta az innovátor. Hozzátette azt is, hogy a kutyák nagyon jók abban, hogy detektálják a különböző akadályokat, de navigálni nem annyira tudnak.

A kiterjesztett vizuális asszisztens névre hallgató szemüveg fejlesztője elmondta: kedvező forgatókönyv esetén,

2020 közepén a szemüveg már eljuthat látássérültekhez.

Az ár a technológia miatt még úgyis drága, hogy az eszköz folyamatosan okostelefonnal kommunikál, de az árát 2000 euró alatt tartják, és igyekeznek minél szélesebb kör számára elérhetővé tenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×