eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke beszél a sajtótájékoztatón, ahol beszámol a kormány szakszervezetekkel és munkaadókkal folytatott tárgyalásáról, a Miniszterelnökségen.
Nyitókép: Beliczay László

Így búcsúznak Demján Sándortól

Demján Sándor sokszínű, mozgalmas, kreatív munkáját, karitatív tevékenyégét és offenzív vállalkozói magatartását emelte ki Csányi Sándor, Hernádi Zsolt és Parragh László az MTI-nek, akik üzlettársként, barátként és példaképként tekintettek a hétfőn elhunyt vállalkozóra.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerint

Demján Sándor dinamizmusának, kreativitásának és nagyvonalúságának köszönhetően

egész pályafutása alatt kiemelkedett a hazai vállalkozói mezőnyből, már a rendszerváltás előtt a vállalkozók példaképévé vált. "Én tőle tanultam, hogy ha nyerni akarok, offenzívnak kell lennem, mert a defenzív emberek nem kockáztatnak, nem élnek a lehetőségeikkel, ezért általában veszítenek" - mondta.

Demján Sándor örökségét nemcsak a nevéhez kötődő épületek testesítik meg szavai szerint, hanem az a menedzsmentfilozófia is, amelyet több vállalkozói generáció visz tovább. Ez a filozófia a tisztességre és az üzleti partnerek tiszteletére épül - hangsúlyozta Csányi Sándor.

"Mindannyiunk számára mintaértékű, hogy nem felejtette el, honnan indult: karitatív tevékenysége a tehetséges, de nehéz helyzetű gyerekek támogatására koncentrált,

igyekezett minél több fiatalnak esélyt teremteni. Jó ember volt és jó barát, akire mindig számíthattam, hiányozni fog" - mondta.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Demján Sándor olyan dolgos ember volt, aki tekintetét a jövőbe vetette, aki úgy alkotott, hogy tudta, munkájának gyümölcsét nem csak ő fogja élvezni. Hernádi Zsolt először az egyetemen hallott Demján Sándorról azoktól az évfolyamtársaktól, akik az általa kezdeményezett Skála Ösztöndíj Programban részt vettek.

Szerette tehetségekkel körülvenni magát - idézte fel az olajipari vállalat vezetője.

Erős hitet sugárzott és képes volt meggyőzni, bevonni olyanokat is, akik inkább a stagnálást, a "csak ne történjen semmi" gondolatát képviselték - mondta, és hozzátette, nem érdekelte, hogy szeretik-e vagy sem, csak a meggyőződése hajtotta.

"Hiányozni fog a kigombolt ingnyakhoz kötött nyakkendője, a mozdulat, ahogy szemüvegét igazította, mosolya és hite" - jegyezte meg Hernádi Zsolt.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint,

amit Demján Sándor vállalkozóként megalkotott a 20. században szinte példa nélküli.

Felidézte, hogy például a Soroksári út neki köszönheti új arculatát, az ott álló új építmények, beleértve a Művészetek Palotáját és a Nemzeti Színházat, mind Demján Sándorhoz köthetőek. Felvetette, érdemes lenne megfontolni a sugárút átnevezését Demján Sándor útra.

Demján Sándor felépített egy munkaadói szervezetet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ), ennek ellenére a kamarára nem riválisként tekintett, hanem együttműködött vele - idézte fel az MKIK elnöke. Közösen valósították meg például a Széchenyi Kártya Programot, amely azóta is sikeresen működik; a program keretében tavaly 206 milliárd forintot helyeztek ki - emlékeztetett.

"A kisebb vállalkozásokat segítő hitelprogramot gyakorlatilag kézfogással indítottuk" - osztotta meg egyik emlékét Parragh László.

Demján Sándor, mint minden nagy ember, megosztó személyiség volt, kőkemény üzletember, a saját értékrendszere szerint cselekedett, de volt benne becsület - összegezte.

Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a VOSZ ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt.

Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Díjat.

Az üzletember 1943. május 14-én született a szatmári Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben, a Fejér Megyei ÁFÉSZ-nél kezdte. Pályája során számos cég létrehozásánál bábáskodott: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása.

Demján Sándor 2018 március 26.-án, hétfőn halt meg, 75 éves korában.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×