eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Égető probléma: ez vár a nyugdíjasokra

Az egész fejlett világnak és Magyarországnak is szembe kell néznie a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerek sürgető reformjával a következő egy-két évtizedben - írta keddi számában a Magyar Nemzet.

A lap a Világgazdasági Fórum (WEF) egy friss tanulmányára hivatkozik, amely rámutat, hogy Németországban 2036-ra minden ötödik német nyugdíjas a szegénységi szint közelében fog élni. A problémákat nem kizárólag a népesség fogyása okozza, hanem például az, hogy már ma is minden negyedik német munkavállaló alacsony bért fizető területen dolgozik, ahol még a tíz eurót sem éri el az órabér. Mindez azt jelenti, hogy 15 év múlva már minden második német nyugdíjas legfeljebb az alapbiztosításnak megfelelő állami nyugdíjban részesül majd.

Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Hollandiában, Ausztráliában és Japánban is. Jelentősen súlyosbítja a helyzetet, hogy a világ most áll a digitalizáció és a robotika jelentette robbanás előtt, amelynek következményeként állások milliói szűnnek majd meg, és nem tudni, milyen számban keletkeznek új munkahelyek - írta a lap.

Megjegyezték, hogy Magyarországon nemcsak az alacsony születésszám jelent gondot, hanem az is, hogy nagyon sokan csak a minimálbér után fizetnek járulékokat, ezért

sokkal kevesebb pénz van a nyugdíjkasszában, mint amennyire szükség lenne.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszert alapjaiban kell megváltoztatni, mert mostani formájában fenntarthatatlan. Rámutatnak, mindezért az öngondoskodás erősítésének fontosságára is - írja a Magyar Nemzet.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×