eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Minden kész az egészségügyi béremelés utalására

Mind a Magyar Államkincstár, mind az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felkészült arra, hogy a több mint 97 ezer egészségügyi munkavállaló megkapja emelt összegű alapbérét - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra, hogy az érdekképviseletekkel és a kamarákkal folytatott kormányzati tárgyalások eredményeként a szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére két ütemben, a szakdolgozóké pedig négy ütemben emelkedik.

Az államtitkár kifejtette, a szakorvosok, gyógyszerészek alapbére szeptember 1-jétől 107 ezer forinttal emelkedik, majd jövő év november 1-jétől további 100 ezer forinttal. A szakdolgozók alapbére átlagosan szeptember 1-jétől 26,5 százalékkal, majd jövő év novemberétől 12 százalékkal, 2018-2019-ben további 8-8 százalékkal nő.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az egészségügyben dolgozók bére jelentős mértékben emelkedik majd az elkövetkező években, és ez azt is jelenti, hogy a visegrádi négyek országaihoz képest tapasztalható lemaradást hamarosan ledolgozza Magyarország. Reméli - tette hozzá -, hogy ezt a béremelést a munkavállalók olyan üzenetként értékelik, hogy érdemes Magyarországon maradni és itthon karriert építeni.

Kiss Zsolt, az OEP főigazgató-helyettese elmondta, az alapbéremelés technikai részleteiről az OEP folyamatosan tájékoztatta az egészségügyi szolgáltatókat, és nekik szeptember 20-áig volt lehetőségük arra, hogy a mozgóbérhez tartozó támogatási igényt benyújtsák.

Ezt a határidőt minden szolgáltató betartotta, 235 intézménytől érkezett támogatási igény - tette hozzá. Így 16 802 szakorvos, 467 szakgyógyszerész, 79 118 szakdolgozó és 1376 felsőfokú végzettséggel nem rendelkező dolgozó részére, összesen 97 763 dolgozó után igényeltek bértámogatást.

A szakember elmondta, a szeptemberi havi béremelés, a mozgóbér-különbözet, valamint a kapcsolódó közterhek fedezete valamivel több mint 6 milliárd 322 millió forintot jelent. Ezt az összeget október 1-jével utalják az egészségügyi intézményeknek.

A főigazgató-helyettes kitért arra, hogy az elektronikus felület lehetőséget biztosít az egészségügyi intézményeknek a korrekcióra.

Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke kiemelte, az intézményeknek három napjuk van arra, hogy a munkavállalók átsorolását elvégezzék és azt megküldjék a kincstár részére. Korrekcióra itt is van lehetőség, azonban azt csak hóközi kifizetéseknél lehet megtenni.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×