eur:
394.29
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Mi is az az alapszámla?

Kötelezően kínálni kell a bankoknak egy úgynevezett alapszámlát, amelynek havi díja kormányrendeletben maximált.

Szociális indokkal kötelezi a bankokat egy, a napokban megjelent kormányrendelet az úgynevezett alapszámla létrehozására. Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az M1 tévécsatornának azt mondta: egy uniós irányelvnek felel meg Magyarország azzal, hogy kötelezően előírja az alapszámla létrehozását a pénzintézeteknek.

„Ez egy lehetőség az állampolgárok számára. A pénzintézeteknek kötelező biztosítani ezt a lehetőséget, az állampolgárok pedig élhetnek ezzel, ha szeretnének” - hangsúlyozta az államtitkár.

Az alapszámla, ahogy a neve is jelzi, alapszolgáltatásokat kínál. Díja maximált, az előző év minimálbéréhez van kötve.

Az uniós irányelv alapja, hogy azon állampolgárok is hozzáférhessenek a banki szolgáltatásokhoz, és nyissanak számlát, akiket eddig valamely banki feltétel, vagy épp a számlavezetés magas díja visszatartott.

A nemzetgazdasági tárca államtitkára azt mondta: az unióban minden tizedik, Magyarországon minden ötödik ember nem rendelkezik bankszámlával.

Az alapszámla semmilyen feltételhez nem kötött, bárki igényelheti, aki jogszerűen tartózkodik Magyarországon.

Az alapszámla a számlavezetés mellett 4 ingyenes átutalást tartalmaz maximum 100 ezer forintig. Emellett vagy havi kétszeri ATM-s készpénzfelvétel 150 ezer forintig, vagy bankfiókban 50 ezer forintig ingyenes a készpénzhez jutás. A számlavezetési díj maximált, nagyjából 1500 forintra számíthatnak az érintettek, ez a bruttó minimálbér 1,5 százaléka.

Turzó Ádám, a Portfolio.hu elemzője azt mondta: a piacon vannak most is ennél olcsóbb csomagok.

„Első ránézésre úgy tűnt, hogy ez a mintegy 1500 forint havi díj nagyon sok, hiszen néhány feltétel teljesítése esetén ennél jóval olcsóbban, pár száz forintból is meg lehet oldani a bankszámlát, még kártyadíjjal együtt is. Ugyanakkor – mivel az alapszámla inkább a szegényebbeknek szól – az ilyen feltételek teljesítését nem vehetjük figyelembe. Tény, hogy az alapszámlában lévő paraméterekkel számolva – ha a fióki pénzfelvétel nem lenne benne - jóval olcsóbb ajánlatot kaphatnánk piaci alapon is. Viszont mivel az alapszámlában benne van egy havi egyszeri maximum 50 ezer forintos készpénzfelvétel is, ez nagyon megdrágítja az egész konstrukciót” - mutatott rá az elemző.

Vagyis az alapszámla egyetlen dolog miatt lett drágább: a fióki pénzfelvétel miatt, ez minden banknál sokba kerül. Ez viszont az elemző szerint azt is jelenti, hogy az alapszámla így nem sokat jelent azoknak, akiknek jelenleg nincs bankszámlájuk.

Ami viszont jó hír, hogy a kormányrendelet szerint jövő év január elsejéig kidolgozzák majd a szociális alapú bankszámlát, ami talán segíthet azoknak, akiknek drága az alapszámla, de mindenképp bankolni szeretnének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×