eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A Goldman Sachs tanácsadója lesz Manuel Barroso

Manuel Barroso, az Európai Bizottság volt vezetője a Goldman Sachs nemzetközi üzletágának tanácsadója lesz, valamint a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatósági elnöke - jelentette be az amerikai beruházási bank pénteken.

José Manuel Barroso portugál politikus 2004 és 2014 között volt az Európai Bizottság vezetője, korábban pedig - 2002 és 2004 között - Portugália kormányfőjeként politizált.

A Goldman Sachsot más amerikai beruházási bankokkal együtt érzékenyen érinti a Brexit, az Egyesült Királyság várható kilépése az Európai Unióból, annál is inkább, mert központjuk és munkatársi gárdájuk jó része Londonban van. A Goldman Sachs Internationalnek - amelynek most Barroso lesz az elnöke - szintén Londonban van a központja, és a nagybank hatezer alkalmazottja közül is kevesebb mint ezren dolgoznak az Egyesült Királyságon kívül. Michael Sherwood és Richard Gnodde, a Goldman Sachs International két társigazgatója pénteki közleményében meggyőződésének adott hangot, hogy Barroso tanácsaival segíti majd a céget abban, hogy megbirkózzon a "kihívásokkal teli és bizonytalan gazdasági és piaci környezettel".

José Manuel Barroso érdemének tartják, hogy - pénzügyi segélyalap létrehozásával és szigorított költségvetési politikával - segített az eurozóna túlélésében a 2009 és 2013 közötti adósságválság idején. Ő volt az aláírója a Lisszaboni Egyezménynek is, amely lényegében átalakította az Európai Unió intézményrendszerét azt követően, hogy a hollandok és a franciák elutasították az európai alkotmányt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×