eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nem döntünk idén rekordot az áramfogyasztásban

Nem döntünk idén rekordot az áramfogyasztásban

Nem dől meg várhatóan az abszolút rekord a magyarországi áramfogyasztás tekintetében idén - közölte az InfoRádióban a MAVIR szóvivője. Berczeli Réka szerint az idei csúcson a becslések szerint már túl vagyunk, ez az adatok szerint június 24-én volt 6366 megawatt összfogyasztással.

Úgy becsüljük, hogy június 24-én, pénteken 1 óra körül mértük az idei legmagasabb értékeket: 6366 Megawattórás értékeket – ismertette a szóvivő.

Hozzátette: a Mavir is az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból és becsléseiből dolgozik. Ez alapján gondolják úgy, hogy idén már nem fog megdőlni ez az adat, tehát már nem lesz ennél magasabb a villamosenergia-felhasználás.

„Mindig június végén, július elején szoktuk mérni a legmagasabb adatokat. Tavaly ilyenkor 6457 Megawattórát mértünk, vagyis a mostani csúcsértékhez képest közel 100 Megawattórával marad el a tavalyitól” - közölte Berczeli Réka.

„Ha a napi átlaghőmérséklet 24 fok, akkor minden további egy fokos emelkedés körülbelül 90-100 Megawattórával terheli meg a hazai villamosenergia-rendszert” - ismertette a szóvivő.

„Június 24-én 28 foknál is magasabb volt a napi átlaghőmérséklet. Az idei csúcsérték nagy valószínűséggel azért marad el a tavalyitól, mert hűvösebb a nyár, nem használunk annyi légkondicionáló-berendezést” - mondta Berczeli Réka.

„A növekedés oka mindig a légkondicionáló-berendezések elterjedésében keresendő” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy egy-egy forró nyári nap vagy egy hőhullám mekkora kihívást jelent a rendszer üzemeltetése szempontjából, a szóvivő azt mondta, különösebb kihívást nem okoz. „Hiszen a MAVIR hálózata stabil, a gondos tervezésnek és a folyamatos felügyeletnek köszönhetően folyamatos rendelkezésre-állást biztosítunk, és a hőség nem okoz semmilyen ellátásbiztonságot veszélyeztető műszaki problémát. Minden időjárási körülmény között biztosítjuk Magyarországnak a kellő mennyiségű és minőségű villamosenergiát” - fogalmazott a társaság szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×