INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

nagy-britannia

inforádió

gazdaság

Évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség

InfoRádió / MTI

Több mint egy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig minden eddigi rekordot megdöntött.

Londoni pénzügyi elemzők szerint ez azt jelzi, hogy az idén eddig nem gyakoroltak jelentősebb nyomást a brit gazdaság teljesítményére az EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás keltette bizonytalanságok.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint az áprilissal zárult három hónapban átlagosan 5 százalék volt az állástalanok aránya, ami a 2005 októberével zárult háromhavi időszak átlaga óta a legalacsonyabb.

Az ONS adatai szerint a rendszeres fizetett munkát végzők száma 31,59 millió, amely a 16 és 64 év közötti korcsoporton belül 74,2 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg.

Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni a mutatót.

A vizsgált három hónapban 1,67 millió volt a bejegyzett munkanélküliek száma Nagy-Britanniában, 148 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ruth Miller, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó közgazdásza a friss munkanélküliségi adatok szerdai ismertetése utáni gyorselemzésében kiemelte, hogy ha az 5 százalékról tovább csökken a munkanélküliségi ráta, a Bank of England - a brit jegybank - meghatározása szerint az már nem lenne összeegyeztethető az inflációs céllal. A közgazdász szerint a robusztus foglalkoztatási adatok arra vallanak, hogy az EU-népszavazást megelőző bizonytalanságok nem nehezedtek jelentős súllyal a brit gazdaságra az idei második negyedévben.

A Capital Economics elemzője szerint, ha a béremelkedés is a jelenlegi ütemben folytatódik, és ha a jövő heti EU-népszavazáson a többség a bennmaradásra voksol, akkor valószínűleg nem kell sokat várni arra, hogy a Bank of England emelje a 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartott alapkamatát.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018