INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Nincs ok ünneplésre a tej világnapján

InfoRádió
Ma tartják a tej világnapját - az ünneplésre az ágazat válsága miatt nincs túl sok okuk a gazdáknak.

1957-ben nevezte meg május utolsó keddjét a tej világnapjának a Nemzetközi Tejszövetség. Magyarországon azóta foglalkoznak ezen a napon kiemelten a tejjel, attól függetlenül, hogy az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO június elsejét jelölte ki a tej világnapjának 2001-től. Az ágazat szereplőinek – naptól függetlenül – nincs okuk az ünneplésre: világszerte komoly válság jelei mutatkoznak. Az Európai Parlamentben múlt héten tartott vitában a politikusok azonnali lépéseket sürgettek.

„A kialakult helyzet nem csak európát érinti, ugyanis nem csak a kontinensen, az egész világon csökken a kereslet, miközben nő a kínálat” - mondta Phil Hogen uniós biztos

„A piaci egyensúly felborulása miatt előre meghatározott időre csökkenteni kellene Európában a termelést. Meg kell vizsgálni, hogy van-e lehetőség országonként kötelező termeléscsökkentésre, mert az önkéntes korlátozások nem használnak: a rosszabb helyzetben lévő termelők és országok visszafognák, míg mások tovább növelnék a termelést” - mondta az Európai Néppárt nevében felszólaló Albert Dess német politikus.

Múlt hét végén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette: a magyar tejágazat megerősítésére az idén minden korábbinál magasabb összeget, mintegy 63 milliárd forint támogatást fordít a kormány.

"Az a kérdés, hogy lehet átvészelni, túlélni ezt az időszakot, ennek érdekében a támogatások intenzitását, kifizetését gyorsítjuk föl."

Lépéseket tesznek a fekete kereskedelem lehetőségeinek szűkítésére is – mondta a tárcavezető az M1-nek nyilatkozva.


A címlapról ajánljuk