eur:
367.97
usd:
342.32
bux:
49320.70
2023. június 10. szombat Gréta, Margit

Januártól a diákmunka után is jár szabadság

Szabadság is jár jövőre azoknak a diákoknak, akiket iskolaszövetkezetek foglalkoztatnak - mondta a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének alelnöke az InfoRádiónak. Simon Balázs hozzátette: ez is része a diákmunkát érintő szeptember elsejétől hatályos változásoknak.

A diákmunka szabályozása eddig a munka törvénykönyvében szerepelt. Most a szövetkezeti törvénybe kerül át úgy, hogy a fiatalokra vonatkozó egyéb garanciális elemeket – amelyek eddig a munka törvénykönyvében védték a fiatalokat – továbbra is megtartja. A korábbiakhoz képest újdonság lesz, hogy a fiataloknak ezután fizetett szabadság fog járni. További változás, hogy a jogszabály előírta: az iskolaszövetkezeteknek bevételük legalább 85 százalékát a tagjaiknak a munkával végzett tevékenységük alapján ki kell fizetniük – ismertette a változásokat Simon Balázs.

A rendelkezés szeptember elsejétől lép hatályba, december végéig kell az iskolaszövetkezeteknek átállniuk az új szabályozásra.

Január elsejétől már egészen biztosan minden diáknak minden munkája után szabadság fog járni – hangsúlyozta a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének alelnöke.

Elmondta, hogy a szabadságot a munkában töltött napok után számolják ki, 13 nap után jár egy nap szabadság. Ez azt jelenti, hogy eddig a munka törvénykönyvében éves arányszám alapján kalkulálták a 20 napos alapszabadságot és a különböző pótszabadságokat. Ezután viszont a diákoknak, ha nyáron dolgoznak például negyven napot, akkor 3 nap fizetett szabadság jár majd.

Gyakorlatilag a szabadságmegváltás intézménye itt sem fog működni – mutatott rá Simon Balázs. Az iskolaszövetkezetek ezt úgy fogják megoldani, hogy az előbbi példa alapján három napot kvázi kijelölnek, amikor a diák nem dolgozik. Ezt a három napot nyilvántartják szabadságként, és erre az addig megkeresett átlagbérüknek megfelelő összeget ki fogják fizetni.

Ez a szabályozás csak az iskolaszövetkezeten keresztül történő diákmunkára fog vonatkozni, az egyéb, diákokat, fiatalokat érintő munkák esetén az ő szerződéses jogviszonyuktól függ, hogyan lesznek jogosultak a szabadságra.

Ha munkaszerződést kötnek, az arra vonatkozó szabályok, ha tanulói szerződés keretében gyakornokként foglalkoztatják a fiatalt, akkor az arra vonatkozó szabályok az irányadóak, de ha esetleg megbízási szerződés keretében mondjuk kérdőíves felmérést végeznek közvetlenül egy cégnek, akkor a megbízási szerződés szabályai fognak érvényesülni.

Ez az új szabályozás tehát csak az iskolaszövetkezetben foglalkoztatott diákokat érinti – hangsúlyozta Simon Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Évről évre csökken Németországban az abortuszt végrehajtó orvosok száma. Az ország egyes régióiban egyetlen orvos sem végez terhességmegszakítást. Az ok a Btk. 218. paragrafusa: az abortusz bűncselekménynek számít. Egy friss felmérés szerint a lakosság többsége egyetért ezzel.
VIDEÓ
Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Gazdasági adatok tekintetében ma itthon és a nemzetközi porondon sem érkezett fontos adatközlés - a hét eddigi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, nagyrészt inkább csak oldalazott a piac, és a befektetők a gyorsjelentési szezon lecsengésével már inkább az amerikai és az európai jegybank jövő heti kamatdöntő ülésére készülnek. Az amerikai indexeknél folytatódott a heti szárnyalás, és az S&P 500 már szemre a bikapiaci tartományba kerül, de jövő héten a Federal Reserve még mindent átírhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×