INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Pénteken dönt a magyar államadós-besorolásról a Fitch

InfoRádió / MTI
Pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar besorolások első értékelése.

A Fitch várhatóan pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

Londoni elemzők szerint nem kizárt, hogy a cég már most visszaemeli a befektetési ajánlású kategóriába a magyar osztályzatokat, bár vannak olyan vélemények is a Cityben, amelyek szerint az ideinél magasabban kijelölt jövő évi államháztartási hiánycél miatt a Fitch halaszthatja a szuverén magyar besorolás javítását.

A Fitch Ratings november 18-án ismét napirendre veszi a magyar államadós-osztályzatok felülvizsgálatát.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Moody's Investors Service három, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's két-két időpontot jelölt ki a magyar besorolások idei vizsgálatára.

A Moody's első időpontja március 4-én volt, ám ez a cég akkor nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, sem annak - egyébként felminősítés lehetőségére utaló pozitív - kilátását, így nem is jelentett be módosításokat.

A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án és november 4-én szerepel.

A Standard & Poor's március 18-án változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország besorolását, és legközelebb szeptember 16-án vizsgálja Magyarországot.

A három nagy hitelminősítő közül a Moody's és a Fitch tart érvényben pozitív kilátást a magyar adósbesorolásokra.

Mindhárom cég egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - az S&P és a Fitch "BB plusz", a Moody's "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A címlapról ajánljuk