eur:
392.9
usd:
365.82
bux:
66604.86
2024. április 26. péntek Ervin

Óvatosak a CSOK-ot igénylők

Inkább használt lakást vásárolna, legfeljebb 5-10 millió forintos hitellel az átlag magyar - derült ki az Unicredit Bank felméréséből. A pénzintézet marketing és kommunikációs igazgatója azt mondta: az ügyfelek körültekintését dicséri, hogy a többség csak meglévő gyermeke után igényelne CSOK-ot.

„A felmérés eredménye teljesen összhangban van az ingatlanpiacon tapasztalható élénküléssel. Merthogy a válaszadók közel fele mondta azt, hogy egy éven belül tervezi, hogy ingatlant vásárol, vagy korszerűsíti, bővíti, csinosítja a régi házat vagy lakást, amiben él” - mondta Smid Beáta.

Hozzátette: nyilvánvaló, hogy a beruházandó összeg miatt inkább lakásvásárlásban gondolkodnak az emberek, nem pedig házvásárlásban.

„De ha az új-használt relációban vizsgáljuk, akkor a válaszadók 73 százaléka mondta azt, hogy használt lakást vásárolnának” - közölte.

„Csak a megkérdezettek 12 százaléka mondta azt, hogy építkezésbe kezdene, és mindössze 8 százalékuk mondta azt, hogy bővítené azt a házat, amiben él” - részletezte az Unicredit Bank marketing és kommunikációs igazgatója.

„A legtöbben 5 és 10 millió forint közötti hitelkeretet vennének fel ingatlanvásárláshoz. A válaszadók 33 százaléka úgy nyilatkozott, hogy amikor megtervezi, hogy a család bevételéből mekkora összeget tud stabilan folyamatosan hiteltörlesztésre fordítani, akkor a leginkább a 25-50 ezer forint közötti havi törlesztőrészletet jelölték meg” - ismertette.

Minden negyedik válaszadó mondja azt, hogy érdeklődik a családi otthonteremtési kedvezményért.

Kiemelte, hogy adataik szerint a meglévő gyermekek száma jelentősen befolyásolja azt, hogy ki mennyire érdeklődik a CSOK iránt.

„Azoknál a házaspároknál vagy kapcsolatokban, ahol még nincs gyerek, a párok egyötöde venné igénybe, ahol pedig már van egy gyermek, ott az egyharmaduk. A kétgyermekes pároknál már közel 40 százalék gondolkodik abban, hogy a CSOK felvétele irányába indul el. Ahol pedig már megvan mind a három gyermek, ott a családok csaknem háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy felvenné a CSOK-ot” - közölte Smid Beáta.

„A kutatás eredményei azt mutatják, hogy sokkal reálisabban mérik fel a válaszadók azt, hogy milyen anyagi terheket képesek vállalni, körültekintőbben tervezik azt, hogy hányféle forrásból szedik össze azt az összeget, amit a lakásvásárláshoz vagy felújításhoz szükséges, és óvatosan nyilatkoznak a családtervezéssel kapcsolatban is” - összegezte a tapasztalatokat az Unicredit Bank marketing és kommunikációs igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×