INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Hajszálnyit jobban nőtt a vártnál a kiskereskedelmi forgalom

InfoRádió / MTI
A kiskereskedelmi forgalom volumene januárban 1,7, a naptárhatással kiigazított adat szerint 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette második becslése és a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Mind a nyers, mind a tisztított adat 0,1 százalékponttal nagyobb növekedést mutat a március 3-án kiadott első becslésben közöltnél.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,4 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, amiben elsősorban a 7,2 százalékos kiugróan magas bázis hatása játszott szerepet. A volumencsökkenés 0,1 százalékponttal mérsékeltebb az előzetesen jelzettnél.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben - az első becslésben közölt 5,7 százalékkal szemben - 6,0 százalékkal nőtt a forgalom, az üzemanyag-fogyasztás a korábban megismerttel azonos ütemben, 4,4 százalékkal emelkedett.

Az iparcikkek keresletén belül a textil, ruha és lábbeli vásárlások 11,2, a bútorok és műszaki cikkek forgalma 11,5 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve.

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 15 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,3 százalékkal nőttek.

Januárban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 637 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 50 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

A címlapról ajánljuk