eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megugrott a cseh GDP

Tavaly 4,3 százalékkal nőtt a cseh gazdaság, ami az utóbbi nyolc év legjobb eredménye - közölte a felülvizsgált adatok alapján pénteken a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ). Legutóbb 2007-ben volt ilyen mértékű gazdasági növekedés.

A GDP negyedik negyedévi növekedése, a korábban jelzett 3,9 százalék helyett, 4 százalék volt.

A statisztikusok szerint a gazdaság erősödését elsősorban a háztartások fogyasztása és a beruházások táplálták.

Gazdasági elemzők arra számítanak, hogy az idén mérséklődik a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme.

A gazdasági növekedés fő húzóereje idén is a háztartási fogyasztás bővülése lesz, ám a beruházások gyengülnek, mert az európai alapokból a tavalyinál jóval kevesebb pénz érkezik Csehországba. A cseh gazdasági növekedés ebben az évben így is várhatóan 2 százalék felett lesz - jelentette ki Radomír Jác, a Generali Investments CEE szakértője újságíróknak.

A tavalyi növekedés azonban némileg elmaradt a korábbi várakozásoktól, a cseh jegybank például még az év közepén is 4,7 százalékos GDP növekedést jósolt 2015-re.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×