eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma

MAVIR: lassuló ütemben nő a villamosenergia-fogyasztás

A nettó villamosenergia-fogyasztás lassuló ütemű, kiegyenlítettebb emelkedését feltételezi a következő tizenöt évben a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) frissen elkészült előrejelzésében, amely a MAVIR honlapján olvasható.

A rendszerirányító 2012 óta évente önálló tanulmányt tesz közzé, amelyben a fogyasztói igények előrejelzésével és a hazai villamosenergia-rendszer közép- és hosszú távú kapacitásfejlesztésével foglalkozik. Az előrejelzés az elmúlt évek villamosenergia-felhasználási és rendszerterhelési adataira épül, ezúttal a 2030-ig terjedő időszakra tekint előre, forráselemzési sarokévnek 2020-at, 2025-öt és 2030-at veszi.

A tanulmány felidézi, hogy a gazdasági válságot megelőző években még átlagosan a reál GDP éves növekedési ütemének 50-60 százalékával emelkedett az éves nettó villamosenergia-fogyasztás. A 2008 őszén bekövetkezett gazdasági visszaesés következtében az addigi viszonylag egyenletes igénynövekedés átmenetileg megtört, a villamosenergia-felhasználás még 2011-ben sem érte el a válság előtti szintet. A hazai villamosenergia-rendszer bruttó éves csúcsterhelése pedig 2008 óta 6300-6500 megawatt körül állandósult.

A bizonytalanságok kezelése érdekében a tanulmány hagyományosan több alap, valamint alacsonyabb és magasabb növekedési változatot vizsgál.

Az elemzők az előrejelzés alapváltozatában azzal számolnak, hogy 2015 után a nettó villamosenergia-fogyasztás évente 1,1 százalék körüli mértékben bővül, majd a 2020-as évektől lassuló mértékben nő, kezdetben 1 százalékkal, később 0,9 százalékkal. Az összes villamosenergia-felhasználás (amely tartalmazza a hazai erőművek önfogyasztását és a hálózati veszteséget is) 2020-ra várt értéke 45,6 terawattóra, majd 2030-ra az alapváltozat szerint 50,4 terawattóra lehet.

Miután a 2000-es évek elején megállt a csúcskihasználási óraszámok növekedése, az alapváltozatban a 2015 és 2030 közötti időszakban évi 70 megawatt körülire jelzik a csúcsterhelés növekedési ütemét. Ez 2020-ra 7000 megawatt, 2030-ra pedig 7700 megawatt várható csúcsterhelést jelent, a korábbi előrejelzésekhez képest tehát mérsékeltebb növekedést feltételeznek.

A magyar villamosenergia-rendszer összes felhasználása 2014-ben 42,7 terawattóra volt, amelyből 29,3 terawattóra áramot a hazai erőművek termeltek, és 13,3 terawatóra volt az export-import szaldó. Az erőművek önfogyasztását és a hálózati veszteséget nem tartalmazó nettó fogyasztás 36,9 terawattórát tett ki.

Az eddigi legmagasabb összes felhasználás 2008-ben volt, akkor meghaladta a 43,9 terawattórát.

A magyar villamosenergia-rendszer eddigi legnagyobb terhelését 2007. november 29-én regisztrálták, ekkor a bruttó rendszerterhelés elérte a 6605 megawattot.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×