eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma

A magyar sörgyártókat is érintheti a globális egyesülés

A magyar gyártókat is érintheti a globális vezető szerepet betöltő söripari vállalatok küszöbönálló egyesülése. A Borsodit korábban tulajdonló AB InBev a szerdai határidő előtt egy nappal olyan vételi ajánlatot tett a Dreher anyavállalatára, a SABMillerre, amelyet utóbbi elfogadott. A fúzió a kisebb, kézműves sörfőzdéket nem érinti érdemben - mondta az InfoRádiónak Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke.

Itt valójában egy átrendeződésről van szó az egyes portfoliók között. Azt lehet hallani, hogy a jövőben egyesülő cég nagyjából egyharmadát adhatja a világpiacnak, és minden harmadik sört készítheti a jövőben - számolt be az elnök.

Hozzátette: ez egy hosszú folyamat, aminek azonnali hatása nem lesz. Valószínűleg legalább egy év, mire kiderül, hogy ha a két vállalat egyesül, annak milyen következményei lesznek.

Schillinger Attila szerint a sörkultúrának és a sör piacának ez a folyamat ártani biztosan nem fog.

Úgy látja, a magyar sörpiac jó időszakát éli, és növekedés előtt áll. Azt gondolom, hogy akár egy vállalati egyesülés, akár egy új cég indulása, egy lehetőség a magyar piac számára, amitől a magyar sörpiac meg tud erősödni. Még nem látható viszont, hogy ez hogy érintheti az egyes márkákat, a portfoliójukat - tette hozzá.

A szövetség elnöke elképzelhetetlennek találja, hogy a fúzió miatt egyes sörmárkák megszűnjenek, ám azt igen, hogy ezekkel hogyan kereskednek Magyarországon. A sörmárkába rengeteg pénzt tesznek bele, mire ebből márka lesz, éppen ezért egy márka megszűnése nagyon távoli - vélte.

Schillinger Attila szerint a fúzió a kisebb, kézműves sörfőzdéket nem aggasztja, a kicsiknek továbbra is lesz hely a nap alatt.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×