INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A magyar sörgyártókat is érintheti a globális egyesülés

Infostart / InfoRádió
A magyar gyártókat is érintheti a globális vezető szerepet betöltő söripari vállalatok küszöbönálló egyesülése. A Borsodit korábban tulajdonló AB InBev a szerdai határidő előtt egy nappal olyan vételi ajánlatot tett a Dreher anyavállalatára, a SABMillerre, amelyet utóbbi elfogadott. A fúzió a kisebb, kézműves sörfőzdéket nem érinti érdemben - mondta az InfoRádiónak Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke.

Itt valójában egy átrendeződésről van szó az egyes portfoliók között. Azt lehet hallani, hogy a jövőben egyesülő cég nagyjából egyharmadát adhatja a világpiacnak, és minden harmadik sört készítheti a jövőben - számolt be az elnök.

Hozzátette: ez egy hosszú folyamat, aminek azonnali hatása nem lesz. Valószínűleg legalább egy év, mire kiderül, hogy ha a két vállalat egyesül, annak milyen következményei lesznek.

Schillinger Attila szerint a sörkultúrának és a sör piacának ez a folyamat ártani biztosan nem fog.

Úgy látja, a magyar sörpiac jó időszakát éli, és növekedés előtt áll. Azt gondolom, hogy akár egy vállalati egyesülés, akár egy új cég indulása, egy lehetőség a magyar piac számára, amitől a magyar sörpiac meg tud erősödni. Még nem látható viszont, hogy ez hogy érintheti az egyes márkákat, a portfoliójukat - tette hozzá.

A szövetség elnöke elképzelhetetlennek találja, hogy a fúzió miatt egyes sörmárkák megszűnjenek, ám azt igen, hogy ezekkel hogyan kereskednek Magyarországon. A sörmárkába rengeteg pénzt tesznek bele, mire ebből márka lesz, éppen ezért egy márka megszűnése nagyon távoli - vélte.

Schillinger Attila szerint a fúzió a kisebb, kézműves sörfőzdéket nem aggasztja, a kicsiknek továbbra is lesz hely a nap alatt.

Hanganyag: Németh Zoltán

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk