INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kompromisszumos lehet az élelmiszerlánc-felügyeleti díj

Infostart / InfoRádió
Kompromisszumos megoldás lehet az Európai Bizottság által diszkriminatívnak ítélt és felfüggesztett élelmiszer-felügyeleti díj rendezésében.

A felfüggesztett élelmiszerlánc-felügyeleti díj sávos volta az, ami miatt több szakértő is biztosra veszi, hogy nem megy át az Európai Bizottság vizsgálatán ez a jogszabály. A Népszabadság úgy tudja: a kormány is sejti ezt, ezért kompromisszumos javaslatot fogalmazott meg az uniónak.

Ebben állítólag az áll, hogy a kisebb kereskedőknek, 30 milliárdos forgalom alatt 1, az efölöttieknek pedig 3 ezrelékét kell befizetnie élelmiszer-felügyeleti díjként.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a hírre azt mondta: hivatalos egyeztetés eddig nem volt a szakmai szervezetekkel az ügyben.

Vámos György emlékeztetett, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnál is az a kifogás merült fel, mint a reklámadónál, utóbbit szintén átalakították.

"Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnál egy olyan növekedést épített be a korábbi felfüggesztett rendszerbe a kormány, ahol 7 nagy áruházláncnak kellett volna fizetnie több mint 20 milliárd forintot, tehát a várt bevételeknek több mint kétharmadát, ami nyilván szemet szúrt az Európai Bizottságnak. Jelenleg folynak az egyeztetések, amelyek még nem nyilvánosak és nem tudni, hogy milyen szakaszban vannak és milyen eredménnyel zárultak. Abban bízunk, hogy ha a kormánynak sikerül egyezségre jutnia az unióval, akkor egy olyan új javaslattal rukkol elő, ami elviselhető terhet jelent a kereskedelmi vállalkozások számára."

Az eddig ismert adatok szerint tavaly még valamivel több mint 10 milliárd forint bevétel volt ebből az adóból, amikor mindenki egységes 1 ezreléket fizetett, és az idei évtől hatályos változtatás ezt emelte volna meg csaknem 30 milliárdra, úgy, hogy az 5 kategóriából a legmagasabb kulcs 6 százalék volt. Ez mintegy 20 milliárd forintos különbség. Az ügyben keressük a Nemzetgazdasági Minisztériumot.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk