INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Görögország hivatalosan is hosszabbítást kért

InfoRádió / MTI
Görögország hivatalos kérelmet adott be az eurócsoportnak csütörtökön, amelyben az országnak nyújtott nemzetközi hitelprogram hat hónapos meghosszabbítását kérik.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője délelőtt visszaigazolta, hogy megkapták a kérelmet.

Az Európai Unió egy szóvivője Jeroen Dijsselbloem tájékoztatása után nem sokkal már be is jelentette, hogy péntek délután összeül az eurócsoport, hogy megvitassák a görög javaslatot. A holland pénzügyminiszter később ugyanezt az üzenetet tette ki Twitter fiókjának üzenőfalára.

A Görögországnak nyújtott 240 milliárd eurós nemzetközi hitelprogram február végén jár le. Ha nem sikerül megegyezni a meghosszabbításáról, akkor Athénnak a piacról kellene megoldania a finanszírozását, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank segítsége nélkül.

Egyelőre nem derültek ki részletek, hogy milyen feltételekkel kérte Görögország az adósságprogram meghosszabbítását. Ez fontos kérdés, mivel Görögország változtatni szeretne a hitelprogram általa szigorúnak tartott előírásain, de az elmúlt napok információi alapján az eurócsoport tagjai nem akarnak lényeges módosításokat.

A címlapról ajánljuk