eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nőtt a negyedik negyedévben az EU-s GDP

Az Európai Unió (EU) 28 tagállamában negyedéves alapon számolva 0,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 2014 negyedik negyedévében az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak előzetes adatai szerint.

A Litvániát még nem tartalmazó 18 tagállamból álló eurózónában 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedés volt 2014 október-decemberében.

A már rendelkezésre álló adatok szerint az uniós tagállamok közül Magyarországon volt a legnagyobb, 0,9 százalékos negyedéves növekedés. A második legnagyobb növekedés Németországban és Spanyolországban volt, mindkét államban 0,7 százalékos.

A negyedik negyedévben Ciprus teljesített a legrosszabbul, ott 0,7 százalékkal csökkent a GDP, míg Finnországban 0,3 százalékos, Görögországban 0,2 százalékos negyedéves visszaesést mért az Eurostat.

Éves alapon, 2014 negyedik negyedévét 2013 negyedik negyedévéhez mérve az Európai Unióban 1,3 százalékkal, az eurózónában 0,9 százalékkal nőtt a GDP 2014 utolsó negyedévében.

A tavalyi év egészében az Európai Unióban 1,4 százalékos, az eurózónában 0,9 százalékos gazdasági növekedés volt az Eurostat első becslése szerint.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×