eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így szeretné a kormány fenntartani a gazdaság jó teljesítményét az NGM szerint

Az elmúlt időszak adatai azt mutatják, hogy beértek a kormány aktív iparpolitikájának eredményei és a kabinet a jövőben is a termelőszektor megerősítésével, aktív iparpolitikával szeretné tartósan fenntartani a magyar gazdaság jó teljesítményét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a friss ipari termelési adatokat kommentálva.

Az ipari termelés idén júliusban 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a termelés bővüléséhez a járműgyártás, és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok mellett az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá - közölte a második becslést pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az NGM kiemeli: 2010. januárról 2014 júliusára összességében több mint 23 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon.

A közlemény idézi Glattfelder Bélát, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkárát, aki kiemelte, hogy az ipar júliusi bővülése 3 éves csúcsot jelent, utoljára 2011-ben mértek ennél nagyobb erősödést. Az ipar teljesítménye egyre nagyobb mértékben támogatja a gazdasági növekedést, ami összhangban van azzal a kormányzati célkitűzéssel, hogy az ipari termelés hozzájárulása a nemzeti össztermékhez egész Európában Magyarországon legyen a legmagasabb - tette hozzá az államtitkár.

Az év első hét hónapjában 9,8 százalékkal haladta meg a termelés az egy évvel korábbi értéket, az előző hónaphoz képest pedig 1,6 százalékkal erősödött az ipari kibocsátás. A termelés már tizenegy hónapja folyamatosan bővül, teljesítménye nemcsak a hazai export növekedéséhez, hanem új munkahelyek, új beruházások létrehozásához is hozzájárul - írja az NGM.

A tárca szerint az ipari növekedés egészséges szerkezetét mutatja, hogy a 13 százalékkal bővülő feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenkettőben termelésbővülést regisztráltak. A járműgyártás kiugró mértékben, csaknem 32 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,2 százalékkal, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása több mint 34 százalékkal nőtt. A kiegyensúlyozott növekedés a területi bontásban is megfigyelhető, ugyanis 2014. január-júliusban az ipari termelés mindegyik régióban növekedett - hívja fel a figyelmet a minisztérium.

Az ipar tartós növekedését vetíti előre, hogy a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése több mint 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest: az új exportrendelések 18,3, míg az új belföldi rendelések 12,5 százalékos emelkedést mutattak. Az összes rendelésállomány 19,2 százalékkal haladta meg a tavaly júliusi szintet.

Glattfelder Béla a közlemény szerint kiemelte: az ipar bővülése annak köszönhető, hogy a növekedést mind az export, mind pedig belső fogyasztás támogatja, emellett hatékonyabb a meglévő ipari kapacitások kihasználtsága, és a létrejövő új ipari üzemek is a bővülés hajtóerői.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×