eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

MNB: változnak a növekedési hitelprogram feltételei

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb finanszírozási lehetőségekkel bővíti a Növekedési Hitelprogramot. A bővítés célja, hogy minél több hazai kis- és középvállalkozáshoz jusson el a program.

A jegybank a Növekedési Hitelprogram (NHP) elindítása óta törekszik a program üzleti feltételeinek finomhangolására annak érdekében, hogy a hitelpiaci zavarokkal leginkább érintett kkv-szektor minél több szereplője be tudjon kapcsolódni a programba - olvasható a jegybank közleményében.

Az MNB az idei első negyedév során további visszajelzéseket, változtatási javaslatokat kapott a hitelintézetektől és az üzleti szféra képviselőitől. Mindezeket mérlegelve a jegybank az NHP feltételeinek alább felsorolt módosításai mellett döntött, melyek a részletszabályokat tartalmazó terméktájékoztató kidolgozását követően várhatóan 2014. május 1-jétől, illetve június 1-jétől lépnek életbe.

A forgóeszközhitelek maximális futamideje

A forgóeszközhitelek maximális futamideje 1 évről 3 évre emelkedik. Ennek köszönhetően a kis-és középvállalkozások egy adott beruházáshoz kapcsolódó kezdeti megnövekedett forgóeszközigényüket hosszabb távon is fedezni tudják, mely nagyban segíti a cégek likviditási helyzetét, különösen abban a kritikus időszakban, ameddig a beruházás megtérül. A hosszabb futamidejű forgóeszközhitel igénybevételének lehetősége természetesen azon vállalkozások számára is előnyös, amelyek beruházás nélkül kívánják tevékenységüket bővíteni.

Lehetővé válik a faktoring finanszírozása

A rövid lejáratú finanszírozásban a kockázatosabb vállalkozások esetében jelentős szerepet tölt be a faktoring, melynek refinanszírozására az eddigiekben nem volt lehetőség a programban. A faktoring bevonásával azon ügyfelek is finanszírozáshoz juthatnak, amelyek megfelelő biztosítékok hiányában nem részesülhetnek forgóeszközhitelből, ugyanakkor jó kockázati besorolású vevőkörrel rendelkeznek. További hozadéka lehet az új finanszírozási lehetőségnek, hogy azon kkv-k számára, amelyek jelenleg forgóeszközhitelből finanszírozzák likviditási igényüket, a faktoringra való áttéréssel felszabaduló biztosítékaikat beruházási hitelek felvételekor fedezetként használhatnák fel.

Ez a finanszírozási forma várhatóan június 1-jétől válik elérhetővé, a Magyar Faktoring Szövetséggel egyeztetett részletszabályok kialakítását követően.

A kereskedelmiingatlan-hitelek portfóliótisztítása felgyorsulhat

Az MNB kiemelt problémának tartja a nem teljesítő hitelek magas arányát és a portfóliótisztítás alacsony dinamikáját a hazai pénzügyi rendszerben. A kkv-k számára a továbbértékesítési célú kereskedelmiingatlan-vásárlás mellett lehetővé válik kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozása is azokban az esetekben, ha az nem teljesítő vagy felmondott hitelhez kapcsolódik. Az NHP e módosítása a hitelintézetek portfóliótisztításának elősegítését célozza; a beragadt ingatlanok könnyebb értékesíthetősége a bankok lekötött tőkéjének felszabadításán keresztül javíthatja azok hitelezési képességét.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×