eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Felélénkült a lakáspiac

Az alacsony lakásárak, az egyre csökkenő hitelkamatok, és az eddig elhalasztott lakásvásárlások mind abba az irányba mutatnak, hogy most már tényleg fordulópont lesz a lakáspiacon - véli az FHB Lakásárindex projektvezetője. Nagy Gyula hozzátette: vannak olyan részpiacok, mint például a budapesti belváros, ahol már látszik is ez a tendencia.

 "Talán az idei évben eljön az az időszak, amikor a csillagok állásának köszönhetően megjelennek a pozitív jelek a lakáspiacon" - jelezte Nagy Gyula. "Több olyan kedvező jel is látszik, ami ha egymást erősíti, elindulhatunk a gödörből felfelé" - tette hozzá az FHB Lakásárindex projektvezetője.

"Az elmúlt időszak egyetlen jó híre az volt, hogy a lakásárak eléggé lent vannak, a környező országokhoz képest és hazai viszonylatban is, ez a lakásvásárlók számára jó lehetőséget teremt" - mondta Nagy Gyula. Hozzátette: "a másik fontos szempont, hogy a kamatok elég rendesen mentek lefelé az elmúlt időszakban, most már nemcsak a támogatott, hanem a piaci kamatok is versenyképesek."

Mint mondta: "megjelentek az első hat százalék alá bekukkantó kamatok is, ami azt jelenti, hogy ötössel kezdődik a jelzáloghitel kamata."

"Az elhalasztott keresletnek egyszer meg kell jelennie a piacon" - vélekedett Nagy Gyula. "Sokáig volt az, hogy a vevők kivártak és nem is épültek új lakások, a kereslet mindenképpen meg fog jelenni, ami beindít egy lakáspiaci fellendülést" - jelezte az FHB Lakásárindex projektvezetője. Hozzátette: "nem általános, országosat, hanem a részpiacokon fog először megindulni, a fővárosban illetve az olyan nagyvárosokban, megyeszékhelyeken, ahol a gazdasági lehetőségek már most is stimulálják a lakáspiacot."

"Azt láthatjuk, hogy most is vannak olyan helyek, ahol az árak nem lefelé mennek, hanem esetleg emelkednek" - mondta Nagy Gyula. Hozzátette: "hallunk olyan híreket, hogy Budapest egyes frekventált kerületeiben, bizonyos lakástípusokra megjelent a kereslet és érdemes is üzletet kötni, mert lehet, hogy az a lakás, amit meg akarunk venni, nem sokáig lesz eladó."

"Az egyik kitörési pont azok a lakásvásárlók, akik az első lakásukat veszik, lesznek olyanok, akik befektetési céllal keresnek lakásokat, és olyanok is, egyre többen, akik jól megvannak a lakásukban, de szeretnék felújítani, a bankok ehhez is egyre kedvezőbb feltételekkel nyújtanak hiteleket" - mondta az FHB Lakásárindex projektvezetője.

Mint mondta:"kicsit korábban jött a tavasz, nagyon sok akció van a piacon, sokan nézegetnek lakásokat, azt gondolom, beindult a piac." Érdemes megnézni a bankok akcióit, komplexen: a számokat, kamatokat, a díjakat célszerű összehasonlítani" - javasolja Nagy Gyula. Hozzátette: "az látszik, hogy a bankok versenyeznek az ügyfelekért, ez jótékonyan hat a piacra."

Horváth Áron, az Eltecon Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetője is azt mondta: az alternatív befektetési hozamok, a kamatok lementek, a befektetők megmozgathatják a piacot. Hozzátette: a piacon megjelenő másik csoport az első lakásukat vásárlók lehetnek, akik a igénybe veszik a kamattámogatásokat, lakástakarékot és kihasználják az alacsony árszintet.

Kínálat is van: sok az eladó lakás - jelezte Horváth Ákos. Sokan várnak, a fordulat után adnának el, de arra azért senki nem számít, hogy ha megindul a piac, hirtelen, óriási változások lesznek, sokkal inkább lassú és részpiacos.

Mint mondta: lokálisan is utolérhetők ezek a változások, például úgy tűnik, a belváros jobban át is vészelte a válságot és mintha több mozgolódás is lenne ott.

Ennek magyarázata az is, hogy a városba visszaköltözések is a centrumba irányulnak, hozzájárulnak a köztér felújítások és a világszerte uralkodó kompakt városszemlélet is, és ez már az árakban is látszik - tette hozzá Horváth Áron.

Az Eltecon Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetője elmondta: sok más népszerű terület is lehet, a Balaton például a következő fejlesztési ciklusban, 2020-ig több forrást fog kapni, az lehet a nyertese a következő éveknek.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×