eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A bankokhoz fordult Rogán

A Fidesz frakcióvezetője arra kéri a bankokat, hogy ne gátolják, hanem segítsék a fizetési késedelemmel rendelkezők belépését az árfolyamgátba. Rogán Antal emellett arra kérte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, vizsgálja felül a devizahitelek napokban történő bankok általi felmondását, a köztársasági elnök pedig arra, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a héten elfogadott jogszabály mielőbbi kihirdetésért.

Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: több bank ügyfelei is jelezték szerdán és csütörtökön, hogy tartozással rendelkező ügyfelek szerződéseit hirtelen elkezdték felmondani azért, hogy a fizetési elmaradással rendelkező adósok ne léphessenek be a számukra is megnyíló árfolyamgátba.

A frakcióvezető a kommünikében úgy fogalmazott: "amennyiben ez a gyakorlat tendenciát mutat, azt tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak gondolom!"

Rogán Antal határozottan arra kéri a jelzálogpiac hazai szereplőit, hogy ne gátolják, hanem segítsék a fizetési késedelemmel rendelkezők belépését az árfolyamgátba, mint írta, az adósok belépésükkel ismét fizetőképessé válhatnak.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés a héten döntött a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslatról. Az új jogszabály kiszélesíttette azok körét, akik beléphetnek az árfolyamgátba, így már a 90 napon túli tartozással rendelkezők is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az elmúlt napokban a sajtóban is megjelent elemzésekből, számításokból most már világosan látszik, hogy egy átlagos adósság esetén a törlesztőrészlet akár 40-45 százalékkal is csökkenhet, megközelítve ezzel a felvételkori szintet - közölte.

A jogszabály értelmében a hitelintézetek átlagosan 20-25 százaléknyi hitelt engedhetnek el az állami kezességvállalás feltételeként. A Fidesz-frakció parlament által elfogadott javaslata több mint 150 ezer magyar család számára nyújt érdemi segítséget.

"Köztársasági Elnök Urat arra kérem, hogy amennyiben nincs ellene kifogása, a törvény mihamarabbi kihirdetéséhez szükséges lépéseket tegye meg!" - olvasható a közleményben, amely így folytatódik: "a Magyar Nemzeti Bank elnökét pedig a mai napon írásban is felkértem, hogy az árfolyamgát megnyitásának parlamenti elfogadása és a törvény kihirdetése közti időszakban felmondott szerződéseket az MNB, mint a pénzügyi felügyelet gyakorlója, minden esetben külön vizsgálja meg!"

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×