eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Dalkia

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött pénteken a magyar kormány és a a francia tulajdonú Dalkia Energia Zrt.

A megállapodást Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Gérard Bourland, a Dalkia Energia Zrt. vezérigazgatója írta alá Budapesten.

Szijjártó Péter az aláírást követően azt mondta, hogy a megállapodás a sikeres magyar-francia gazdasági kapcsolatok bizonyítéka, a kölcsönös előnyökön és a tiszteleten alapul.

Gérard Bourland magyarul elmondott beszédében kiemelte: a megállapodás erősíti eddigi stratégiájukat, és elismeri szakembereik tudását.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a kormány eddig 17 stratégiai megállapodást kötött a Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatokkal, a most aláírt a tizennyolcadik.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Dalkia cég Európában egyedülálló technológiai újítást hozott Magyarországra. Példaként említette, hogy Pécsett a modern kornak megfelelő technológiával váltja ki a régit, a helyiektől származó megújuló energiaforrásból, biomasszából fenntartható módon biztosítja az energiát a távhőrendszer számára az új beruházásával, amely az energiafüggetlenség irányába mutat.

A stratégiai együttműködési megállapodás a kis- és középvállalatoknak is lehetőséget ad, mert az erőmű üzemeltetéséhez szükséges biomasszát a pécsi környéki gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozások szállíthatják - jelentette ki az államtitkár.

A francia cégeknek nagy szerepük lesz abban, hogy a magyar gazdaság teljesítménye növekedjen - emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette: Franciaország a negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, illetve a francia cégek 10 milliárd euró összértékű magyarországi beruházásaikkal a negyedik legnagyobb befektetők. Magyarországon 350 francia cég működik és 70 ezer embert foglalkoztat.

Gérard Bourland köszöntőjében kiemelte: vállalatuk húsz éve szolgáltat energiát magyar megrendelőknek, és legfontosabb partnereikkel 2030-ig szóló megállapodással rendelkeznek. A Magyarországon náluk dolgozó 600 munkatárs átlagban 16 év szolgálati időt tölt el. A Dalkia Magyarországon 250 telephelyen van jelen, eddig 65 milliárd forintot fektetett be, és tavaly 600 millió forint helyi adót fizettek be 70 településen.

A vezérigazgató szerint a kormánnyal kötött megállapodás a párbeszéd új formáját teremti meg számukra.A Dalkia Energia Zrt. a korábbi Prometheus Tüzeléstechnikai Rt. megvásárlásával 1992 óta van jelen a magyar piacon, a cégcsoport tavalyi árbevétele 42,1 milliárd forint, adózott eredménye pedig 1,59 milliárd forint volt.

A Dalkia Energia három jelentősebb erőművében - a pécsi Pannonpower, a Dorogi Erőmű és a budapesti Kőbányahő - magas hatásfokú földgáztüzelésű blokkok és megújuló energiát - biomasszát - felhasználó egységek működnek.

A vállalat legújabb, 24 milliárd forintos beruházása keretében valósította meg pécsi biomassza fejlesztését, melynek eredményeként Közép-Kelet-Európa egyik leghatékonyabb biomassza erőműve kezdi meg hamarosan működését a dél-dunántúli városban.

A jelenlegi próbaüzem befejezése után Pécsett valósul meg először a gyakorlatilag 100 százalékban megújuló energiaforrásokon alapuló, "zöld" távhő.

A cégcsoport országosan mintegy 67 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termel távhőenergiát. A cég jelenleg 50 hazai önkormányzati létesítményt, 85 állami és középületet, 46 egészségügyi intézményt és 15 ipari ügyfelet lát el energiával.

A Dalkia Energia éves hőenergia-termelése meghaladja az 5000 terajoule-t, és évente több mint 600 gigawattóra villamos energiát állít elő, továbbá egy 44 gázmotorból álló, összesen mintegy 65 megawatt kapacitású országos rendszert is üzemeltet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×