INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Élénkül a világgazdasági aktivitás londoni elemzők szerint

InfoRádió / MTI
Élénkülő globális növekedésre utal a világgazdaság legújabb átfogó aktivitási mérőszáma - közölte pénteken az egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzési menedzserindex (BMI) alapján.

A JP Morgan minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzési menedzserindexét. Decemberről szóló, péntek este Londonban ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 0,1 ponttal 53,7-re - tavaly február óta nem mért magasságba - emelkedett.

A JP Morgan szakelemzői közölték, hogy az általuk képzett gyáripari és szolgáltatási BMI-mutató tavalyi negyedik negyedévi átlaga történelmi visszatekintésben 2,2 százalékos éves szintű világgazdasági növekedési ütemmel konzisztens.

A ház számítási modellje szerint azonban a decemberi globális BMI önmagában ennél is gyorsabb, 2,5 százalékos éves világgazdasági növekedésnek felel meg.

A JP Morgan szakértői kiemelték, hogy az átfogó decemberi mutatón belül szilárd ütemben emelkedett az új megrendelések és a foglalkoztatás részindexe, az előbbi 0,7 ponttal 52,9-re, az utóbbi pedig meredeken, 2,3 ponttal 52,3 pontra. Mindkét részindex kilenc havi csúcsnak számít.

Más nagy londoni elemzőházak is javuló globális kilátásokkal számolnak, ugyanakkor általános az a citybeli prognózis, hogy a fejlett ipari térségnek az idén is gyenge éve lesz.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő londoni szakelemzői 2013-ra adott globális helyzetértékelésükben - a fejlett gazdaságok gyengeségét illusztrálandó - kiemelték, hogy ebben a csoportban a cég jelenleg egyetlen szuverén adósra sem tart érvényben pozitív kilátást, ami azt jelzi, hogy a fejlett ipari térségben legalább a következő 12-24 hónapban nem várható adósosztályzati javítás.

A régió országai közül tíznek a besorolásaira ugyanakkor leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes a Fitch listáján.

A ház globális prognózisa szerint 2013-ban a világgazdaság egésze 2,4 százalékkal, 2014-ben 2,9 százalékkal növekszik.

A Fitch várakozása szerint azonban a négy legnagyobb globális gazdasági erőcentrum - az Egyesült Államok, az euróövezet, Japán és Nagy-Britannia - együttes teljesítménye jelentősen elmarad a világátlagtól: a cég ebben az országcsoportban 2013-ra 1,2 százalékos, 2014-re 1,9 százalékos átlagos növekedést valószínűsít.

A Fitch Ratings londoni elemzői az euróövezetben az idén 0,1 százalékos GDP-visszaesést jósolnak, és csak 2014-re várnak 1,2 százalékos növekedést.

A címlapról ajánljuk