eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megjelent a PSZÁF fogyasztóvédelmi jelentése

Megjelent a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének idei második fogyasztóvédelmi jelentése. Ebben a hitelezési, befektető-védelmi és panaszkezelési kockázatokról ír a hatóság. Binder István, a szervezet szóvivője elmondta: 2009 óta várhatóan másfélszeresére nőtt a panaszok száma.

Megjelent a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének idei második fogyasztóvédelmi jelentése, amelyben a hitelezési, befektető-védelmi és panaszkezelési kockázatokról ír a hatóság.

A PSZÁF szerint a lakossági hitelezéssel kapcsolatos főbb fogyasztóvédelmi kockázatok elsősorban a már fennálló hitelállományokhoz kapcsolódnak. A lakossági eladósodottság szintje még mindig magas, a fizetési késedelemmel rendelkező ügyletek aránya augusztusig tovább nőtt, majd ezen a szinten stabilizálódott.

A lassú ütemben csökkenő, hosszú lejáratú hitelállományok és a még mindig jelentős háztartási devizakitettség kezelése a jelenlegi - és várhatóan a következő évekbeli - banki működés egyik kulcsfontosságú feladata.

A szervezet jelentésében azt írja, hogy a fix árfolyamú végtörlesztés hatására a deviza alapú hitelállomány aránya a teljes lakossági hitelállományban - az árfolyamhatás kiszűrésével - a 2011. szeptemberi 60,3 százalékról 2012. január végére 54 százalékra (árfolyamszűrés nélkül 68,8-ról 62,5 százalékra) csökkent, azóta pedig lényegében stagnál. Az ingatlanjelzálog-fedezetű hiteleknél a végtörlesztés hatására az árfolyamszűrt devizaarány a 2011. szeptemberi 66,7-ról 2012. február végére 56,4 százalékra, októberre 54,6 százalékra változott.

A PSZÁF tájékoztatása szerint az elmúlt fél évben a meglévő hitelállományok árazása rendszerszinten nem változott jelentősen, enyhe emelkedés a fogyasztási célú hiteleknél volt. Fogyasztóvédelmi szempontból kockázatot jelenthet, ha ez az emelés nem támasztható alá a szerződési feltételekkel, ezért erre a PSZÁF a jövőben külön figyelmet fordít.

Várakozások szerint a hitelezés a lakossági fogyasztási kölcsönök állományának bővülésével erősödhet ismét. A PSZÁF a felelős hitelezésre vonatkozó érvényes szabályok, így különösen a hitelezhetőségi limitek betartását várja el a pénzügyi szolgáltatóktól, mert fogyasztóvédelmi szempontból kockázatot jelenthet, ha az új hitelekkel a szolgáltatók a már eladósodott ügyfeleket célozzák meg.

A PSZÁF várakozásai szerint a 2009. évi 200 ezerről az idén várhatóan 300 ezer fölöttire nő a pénzügyi szervezetekhez benyújtott panaszok száma, és szektoronként jelentősen eltérő, hogy az adott intézmények ezek mekkora hányadát ítélték megalapozottnak. A panaszkezelés során elkövetett jogszabálysértések, problémák megoldására a PSZÁF - felügyeleti rendeleteket, panaszkezelési ajánlást és fogyasztóvédelmi tájékoztató kiadványt is magába foglaló - komplex intézkedéscsomagot dolgozott ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×