eur:
386.89
usd:
355.75
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Nincs megállapodás az európai bankfelügyeletről

Nem született megállapodás a közös európai bankfelügyelet létrehozásának részleteiről az európai uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek keddi találkozóján, a testület előreláthatólag december 12-én rendkívüli értekezleten folytatja a téma megvitatását.

A keddi, több órán át tartó vita után Vászosz Szhiarlisz, a soros EU-elnökséget betöltő Ciprus pénzügyminisztere arra tett javaslatot, hogy a jövő héten folytatódjanak a tárgyalások, annak érdekében, hogy az Európai Tanács december 13-14-i üléséig egyetértés jöjjön létre.

Az európai állam- és kormányfők korábban arról állapodtak meg, hogy az év végéig kidolgozzák az - Európai Központi Bank égisze alatt létrejövő - egységes bankfelügyelet intézményi és jogi szabályozását.

A keddi tanácskozáson, amelynek egy részét élő közvetítésen követhettek újságírók is, Németország és Franciaország között jelentős nézeteltérés volt. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter leszögezte: nem támogatnak olyan megoldást, amelyben a felügyeleti kérdésekben az EKB kapja a végső döntési jogot. "Kínai falat kell emelni az EKB bankfelügyeleti és központi banki funkciói között" - mondta Schäuble, aki abbéli kételyének is hangot adott, hogy egyáltalán helyes-e, hogy az EKB felügyeleti jogköröket vegyen át.

Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy nem szabad felhígítani a bankuniós előterjesztést. "Nincs mandátumunk arra, hogy kettős felügyeleti rendszerről tárgyaljunk, olyanról amely kétségbe vonná azt a célt, hogy egyes bankok esetében egységes felügyelet legyen" - mondta.

Mások a késlekedés veszélyeire hívták fel a figyelmet. A bankunió kulcsfontosságú az euróövezet jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok feloldása szempontjából" - fogalmazott Luis De Guindos, Spanyolország pénzügyminisztere. Vitor Constancio, az Európai Központi Bank alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a késlekedés negatív piaci reakciókat válthat ki.

Mindeközben Anders Borg, svéd miniszter azt emelte ki, hogy nem lehet olyan megoldás, amely hátrányosan érinti az euróövezeten kívüli államokat. "Kellenek biztosítékok, és szabad legyen ezeket nekünk magunknak meghatároznunk - fogalmazott.

Noha nem született megállapodás, a hangulat nem volt feszült, és elemzők szerint van esélye, hogy a jövő heti ülésen a miniszterek egyezségre jutnak a bankfelügyelet kérdésében.

Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió oka lehetett a döntésének

Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió" oka lehetett a döntésének

A sportközgazdász szerint meglehetősen furcsa, hogy nem vitt végig egy teljes szezont a Ferencvárossal a szerb vezetőedző. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy valószínűleg keménykezű, energikus szakembert keres a klub, és megítélése szerint elsősorban szláv, kelet-európai származású trénerek jöhetnek szóba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×