eur:
386.76
usd:
355.79
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Cséfalvay: Az uniós források legalább felét gazdaságfejlesztésre kell fordítani

A következő uniós költségvetésből származó források legalább felét közvetlen gazdaságfejlesztésre kell fordítani - mondta a Századvég gazdaságkutató, a Heti Válasz és a Széll Kálmán Alapítvány konferenciáján a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Cséfalvay Zoltán hozzátette: most fordulóponton van a magyar gazdaság.

Fordulóponthoz érkezett a magyar gazdaság, a multinacionális vállalatok a kutatás-fejlesztés révén egyre nagyobb hozzáadott értéket állítanak elő, és ebben az időszakban dől el, hogy a magyar kis- és középvállalati szektor képes lesz-e ehhez felzárkózni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Cséfalvay Zoltán hozzátette: a kormány több olyan változtatást is eszközölt az elmúlt pár évben, amelyek a vállalati szektort segítik, ilyenek például az adókönnyítések, a legújabbak például a kisadózók tételes adója, és a kisvállalati adó, emellett a munkahelyvédelmi támogatások, a szakképzési rendszer átalakítása, és a korábbi adminisztrációs könnyítések. Az államtitkár szerint az adórendszer átalakításán lassan túl vagyunk, a válságadókat is kezdi kivezetni a kormány, kialakulóban van az adórendszer végleges változata, ami a sokszor emlegetett kiszámíthatóságot is megteremti.

Cséfalvay Zoltán kijelentette: a 2014-től kezdődő uniós költségvetési időszakban a mostaninál jóval nagyobb támogatást kell biztosítani gazdaságfejlesztésre. A 2014-2020 közötti uniós források legalább felét közvetlen gazdaságfejlesztésre, ezen belül a kis- és középvállalati szektor fejlesztésére kell fordítani, szemben a most befejeződő hétéves ciklus 16 százalékával - emelte ki.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a kormány a költségvetési konszolidációra fókuszál, és bár tanácsként mindig elhangzik, hogy a növekedési lehetőségek figyelembevételével tegye ezt, Cséfalvay Zoltán szerint ezek csupán jól hangzó szlogenek, hiszen a konszolidáció kiadáscsökkentéssel, vagy bevételnöveléssel jár, amelyek közül egyik sem növekedésbarát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Európa nagy bajban van a világ legnagyobb vagyonkezelője szerint

Európa nagy bajban van a világ legnagyobb vagyonkezelője szerint

A mesterséges intelligencia technológiák támogatásához szükséges adatközpontok hatalmas energiaellátása versenyhelyzetet teremt az országok között, és hátrányos helyzetbe hozza Európát - mondta a BlackRock vezérigazgatója pénteken as Reuters beszámolója szerint. A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz június 11-ei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt! 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×