eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nincs megegyezés az ENSZ BT-ben egy gázai nyilatkozatról

Elsősorban az Egyesült Államok ellenkezése miatt nem tudtak megegyezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai hétfőn egy olyan nyilatkozatról, amely felszólított volna az ellenségeskedés beszüntetésére Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között.

A BT Marokkó beterjesztése alapján tárgyalt a szövegről, de azzal több tagnak - így az Egyesült Államok mellett Franciaországnak, Nagy-Britanniának és Németországnak is - fenntartásai voltak, mert nem utalt az Izraelre kilőtt palesztin rakétákra. Diplomáciai források szerint Washington és mások módosításokat javasoltak a szövegen, de a kiegészítések révén távolabb kerülhetett volna a tűzszünet, mert a diplomáciai egyeztetések meghosszabbítására helyeződött volna a hangsúly.

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet újságíróknak New Yorkban személyesen számolt be arról, hogy országa nem fogadja el a szöveget, mert álláspontja szerint az aláásná a tűzszünet érdekében tett erőfeszítéseket.

Emlékeztetett egyúttal arra, hogy a Egyesült Államok és a térség országai komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy tárgyalásos úton elérjék az erőszak leállítását, a feszültség enyhítését. Barack Obama elnök és Hillary Clinton külügyminiszter "egész nap telefonos kapcsolatban állt" különböző közel-keleti vezetőkkel - fogalmazott a nagykövet.

Oroszország a vita után bejelentette, hogy ha a BT 15 tagja nem jut megállapodásra a nyilatkozat szövegéről, kedden azonnali tűzszünetre szólító határozattervezetet terjeszt elő a tanácsban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×