eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

A spanyol kormány óriási költségvetési kiigazítást jelentett be

A spanyol kormány a válság eddigi legnagyobb költségvetési kiigazítási csomagját jelentette be csütörtöki, hat órás maratoni ülését követően: a kiadásokat 40 milliárd euróval csökkentik 2013-ban, a minisztériumok költségvetése átlagosan 8,9 százalékkal csökken annak érdekében, hogy a kormány teljesíteni tudja a jövő évre tervezett 4,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt.

"Ez egy válság idején tervezett költségvetés, de olyan, amivel ki lehet jutni a válságból" - fogalmazott sajtótájékoztatón a miniszterelnök-helyettes Soraya Saenz de Santamaria.

A bejelentett intézkedések között van az állami nyugdíjalap egy részének költségvetésbe irányítása. A mintegy húsz év alatt felhalmozott 66,8 milliárd euróból 3,06 milliárdot költ "államkincstári szükségletek" fedezésére a kormány. Ezen felül létrehoznak egy független intézményt, amely a regionális kormányzatok gazdálkodását felügyeli.

A kormányzat csütörtöki bejelentése szerint összesen 43 új reformtörvényt vezetnek be a második félévben.

Világszerte figyelik befektetők, hogy miként dönt a spanyol kormány: többen azt várják ugyanis, hogy a fenntarthatatlan szintre nőtt állampapír-hozamok csökkentése érdekében a madridi kormányzat forduljon az Európai Unióhoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) mentőcsomagért, de Mariano Rajoy miniszterelnök egyelőre kivár. Nem világos ugyanis, hogy a már meglévő, nemzetközi hitelezőktől kapott bankmentő csomag feltételrendszere elégséges-e ahhoz, hogy az Európai Központi Bank spanyol kötvényeket vásároljon új programjának keretében.

Utóbbi ideiglenes gyógyírt jelenthetne a spanyol gazdaság számára, amíg a költségvetési reformok hatásai nem jelentkeznek.

Elemzők kissé kétkedve fogadták a terveket.

"Az első benyomás kedvező, hiszen a jelentős kiigazítás inkább a kiadási oldalt érinti, semmint a bevételit" - mondta Jose Luis Martinez, a Citigroup elemzője.

A makrogazdasági előrejelzések, s különösen a jövő évre várt 0,5 százalékos gazdasági visszaesés azonban túlságosan is optimistának tűnik - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×