eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Aláírták a megállapodást az új munka törvénykönyvéről

Megállapodást kötött az új Munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a kormány a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A munkavállalói érdekképviseletek hangoztatták: a kormány ígéretet tett arra, hogy a nyitott kérdéseket a hatályba léptető és az átmeneti rendelkezések között szabályozzák, illetve csak a "rossz és a még rosszabb" közül választhattak. Pataky Péter szakszervezeti vezető azt mondta, nem az egész jogszabályról egyeztek meg, vannak még vitás kérdések.

Matolcsy György megköszönte a megállapodást aláíró érdekképviseleteknek a "kemény, de konstruktív" tárgyalásokat, és azt, hogy megértették, Magyarország újjászervezéséhez, megújításához szükség van egy új Mtv.-re, és a munka világának újraformálására.

Mint mondta, az új Mtv bevezetésével Magyarország az első három ország között lesz az Európai Unióban a munkaerő-szabályozás, munkaerőpiaci-szabályozás rugalmasságát tekintve.

A pénteki tárgyaláson megállapodtak például abban, hogy a túlmunkát ki kell fizetni, ettől csak megállapodással lehet eltérni. Újraírták a szakszervezetekre vonatkozó részeket is. A kormány vállalta, hogy ezeket módosító indítványként beterjeszti a törvénytervezethez. A nemzetgazdasági miniszter szerint a megállapodás mérföldkő, a politikai és szakmai vita ezzel lezárult.

Emlékeztetett arra, hogy 2011 júniusában bocsátották szakmai vitára a jogszabály szakmai konzultációs anyagát, és augusztusban kezdődtek meg az egyeztetések a szakszervezeti konföderációkkal, valamint a munkaadói érdekképviseleti szervezetekkel.

A miniszter szerint mindazokkal egyeztettek, akik "elismerték egy új jogszabály létjogosultságát és szükségességét a mai magyar gazdaságban".

Matolcsy György közölte: az aláírók egyetértenek abban, hogy Magyarországnak szüksége van egy új Mtv-re, amely segíti az új munkahelyek megteremtését, védi a meglévőket és rugalmas munkavállalói formákat tesz lehetővé. Úgy vélte, az új szabályozással megakadályozható a bércsökkentés is, továbbá Magyarországon 2020-ig létre lehet majd hozni egymillió új munkahelyet.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a józan ész diadalának nevezte a megállapodást.

Rossz és még rosszabb

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke kiemelte, hogy a megállapodás garantálja a munkaadók alapvető jogait, illetve a munkavállalói érdekképviseletek hatékony működését.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének a főtitkára ehhez azt fűzte hozzá, hogy helyi szinten, kölcsönös kompromisszumokkal hozhatók létre a munkaadók és munkavállalók megállapodásai.

Zs. Szőke Zoltán az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke pedig azt emelte ki, hogy a törvény első változatával a munkaadók sem értettek egyet. A mostani megállapodás nem tartalmazza az egyéb jogszabályokba kerülő minimálbért, bérminimumot, illetve bérkompenzációt.

A szakszervezeti szövetségek részéről először Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szólt a megállapodásról, ő emelte ki, hogy csak a rossz és a még rosszabb közül választhattak. A mostani kompromisszum nélkül az eredeti törvényszöveg maradt volna, nemzetközi jogorvoslatot kérhettek volna ugyan, de mire az eredményre vezet, "addigra megszűnik a magyar szakszervezeti mozgalom" - mondta.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke úgy vélte, hogy a megállapodás biztosítja a szakszervezetek minimális működési feltételeit. A megállapodásból kiemelte azt, hogy a jövedelem nem csökkenhet, a túlmunkáért fizetni kell (ennek az ellenkezőjéről kell megállapodnia a munkaadónak és a munkavállalónak).

Gaskó István, a Liga elnöke is azt emelte ki, hogy nehezebb lesz az érdekvédelem, de tovább él. Fontosnak tartotta, hogy a versenyszférában jöjjön létre egy új tripartit szervezet.

A munka törvénykönyvének első verzióját mind a két oldal elutasította. A mostani megállapodást nem írta alá az összes szakszervezeti szövetség. Matolcsy György közölte: a kormány azokkal tárgyalt, akik elfogadták, hogy szükség van új munka törvénykönyvére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×