eur:
390.47
usd:
364.17
bux:
68385.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Megvan a pénz a Rába megvásárlására

A Rába-részvények 100 százalékának megvásárlása a társaság saját tulajdonában lévő részvények nélkül körülbelül 10,1 milliárd forintba kerülne, a szükséges forrás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. rendelkezésére áll - közölte Polacsek Csaba, az MNV társasági portfólióért felelős főigazgatója a kormányszóvivői tájékoztatón.

Polacsek Csaba elmondta, hogy a vételárból mintegy 1,7 milliárd forint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz kerül (Alap) az Alap tulajdonában lévő 15,47 százaléknyi részvény ellenértékeként, így 8,5 milliárd forint az, ami költségvetésen kívülre kerül. A saját részvényeket is beleszámítva 11 milliárd forint lenne az összes részvény vételára.

Az állam a tőkepiaci törvény értelmében kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett a Rába valamennyi részvényére, miután megállapodott a járműipari társaság legnagyobb tulajdonosával, a malajziai DRB gépipari társasággal annak 10,85 százalékos részvénycsomagja megvásárlásáról. A Rába tulajdonában lévő 7,68 százaléknyi részvénnyel együtt több mint 33 százalékkal rendelkezik az állam a vételi ajánlat indulásakor. A befektetők magatartásától függ, hogy az állam mekkora további részvénycsomagra tesz szert az ajánlat során.

Az MNV főigazgatója hangsúlyozta, hogy az állam nem tervez érdemi módosításokat a társaság jelenlegi tevékenységében.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára aláhúzta: a tranzakció célja, hogy az állam érdemi befolyást szerezzen a Rábában. A részvények megszerzésével növekszik a mindenkori kormány mozgástere a nemzetgazdaságban vezető szerepet betöltő stratégiai ágazatban. A Rába a szektor egyik legjelentősebb magyar vállalata, amelynek működése és további fejlődése kiemelkedően fontos a munkahelyteremtés és megtartás, valamint a külpiaci kapcsolatok élénkítése szempontjából.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: a Rába stratégiai célja, hogy járműgyártási kapacitásait növelje. Az autóbuszgyártást Magyarországon nem lehet gazdaságos méretekben megvalósítani, azonban a Rába jeleskedhet a túlnyomóan hazai gyártású egységekből összeállított speciális járművek, például tűzoltóautók gyártásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×