eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Új munkahelyeket jelentene az EU trónfosztása?

Évente kilenc milliárd fonttal kevesebb kiadást és 140 ezer új munkahelyet jelentene Nagy-Britannia számára, ha visszavenné a hatalmat Brüsszeltől - írta a The Daily Telegraph című brit konzervatív napilap hírportálja az Open Europe brit euroszkeptikus agytröszt legújabb kutatására hivatkozva.

Az Európai Unió társasági politikája évente 8,6 milliárd fontba kerül a brit magán- és állami szektornak - derült ki az Open Europe kutatásából, amely szerint 15 milliárd fonttal nőhetne a hazai össztermék (GDP), ha a britek az uniós helyett saját társasági jogot alkalmaznának.

Az egységes piac fontos a brit üzletnek, de az "egy méretben" készült uniós társasági jog szükségtelenül költséges és nehézkes szabályozást jelent az állami és magánszektornak - mondta Mats Petersson, az intézet igazgatója, aki szerint a munkaügyi és társasági ügyekről nemzeti szinten kellene dönteni.

Ha a társasági jog költségeit felével csökkentenék, az 140 ezer új munkahelyet jelentene Nagy-Britanniának. A legdrágább szabályozások között van a munkaidőre, illetve a határozott idejű szerződéssel rendelkező alkalmazottakra vonatkozó irányelv.

"A reform szükségességét az európai politikai és gazdasági válság is mutatja, és egyben lehetőséget is teremt arra" - tette hozzá Petersson. Ugyanakkor Londonnak nem a jelenlegi euroválság alatt kell nyerészkednie, hanem egy átfogó tervvel kell hosszú távú politikai megoldást keresnie a problémákra - fogalmazott az igazgató.

Az Open Europe elemzése új muníciót ad a konzervatívok EU-ellenes frakciójának, amely uniós hatásköröket szeretne visszaszerezni a Westminster számára.

Nyolcvanegy tory képviselő nemrég szabályszerűen fellázadt a konzervatív kormány ellen, amikor parlamenti voksolást követelt a brit EU-tagságról szóló népszavazásról, amelynek az ötletét a kabinet korábban elutasította. Bár az indítvány kudarcot vallott, ez volt az eddigi legnagyobb lázadás David Cameron brit miniszterelnökkel szemben saját pártján belül.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×